Костел єзуїтів

Костел єзуїтів

Рисунок Наполеона Орди.

Kościół parafialny pojezuicki p.w. św. Trójcy i św. Michała. Widok elewacji bocznej i fasady. Kościół dwuwieżowy, trzynawowy; obok parterowy budynek kryty dachem łamanym; z lewej strony dwa parterowe budynki z parawanowymi fasadami, między nimi brama. 1862 – 1876. Napis: Poryck – Kościół Pojezuicki w Pory cku; napis na podkładzie: Wołyń. Poryck, – kość. parafialny. Rys. ołówkiem podmalowany akwarelą, 21,3x28,8. III-r.a. 4234 (Teka Wołyń) [Katalog rysunków architektonicznych ze zbiorów Muzeum narodowego w Krakowie. 1. Rysunki Napoleona Ordy / Opracowały Zofia Kucielska i Zofia Tobiaszowa. – Warszawa: Państwowe wydawnictwo naukowe, 1975, Nr. 568]

Костел будувався в 1756 – 1763 рр. Майстер Андрій Агорн (1703 – 1780 рр.) працював при будові костелу та оздобленні його фресками [Жолтовський П.М. Художнє життя на Україні в 16 – 18 ст. – К.: 1983 р., с. 111].

Цей костел діяв у 1826 р. [Волынские епархиальные ведомости, 1879 г., № 2, с. 69].