Палац Чацьких

Палац Чацьких

Рисунок Наполеона Орди.

Pałac Czackich i biblioteka. Widok od strony rzeki Ługi. Z prawej strony dwukondygnacjowy budynek z portykiem kolumnowym w wielkim porządku i pozornymi ryzalitami bocznymi; z lewej strony elewacja tylna dwukondygnacjowego budynku z ryzalitem. 1862 – 1876. Napis: Poryck; napis na podkładzie: Wołyń Poryck, – paląc+biblioteka Czackiego. Rys. ołówkiem podmalowany akwarelą, 19,8x28,5. III-r.a. 4235 (Teka Wołyń) [Katalog rysunków architektonicznych ze zbiorów Muzeum narodowego w Krakowie. 1. Rysunki Napoleona Ordy / Opracowały Zofia Kucielska i Zofia Tobiaszowa. – Warszawa: Państwowe wydawnictwo naukowe, 1975, Nr. 569]

В 1777 р. живописець Костянтин Александрович виконував у Порицьку для Тадеуша Чацького галерею портретів: Кароля Ходкевича, Мартина Козаковського, королеви Людвіки Марії Гонзаги, королеви Цецилії Ренати, Лукаша Опалінського [Жолтовський П.М. Художнє життя на Україні в 16 – 18 ст. – К.: 1983 р., с. 111].

З цього можна виснувати, що якесь приміщення для портретів уже було (палац, чи що).