Цистерна № 1

Цистерна № 1

Розмір зображення: 800:518 піксел

Складское сооружение № 1, XIV-XV вв. Находится возле башни Пасквале Джудиче. По мнению одних исследователей, это был склад для товаров, другие считают его цистерной для сбора и хранения воды, вмещавшей 185 м3 воды. Сооружение прямоугольное в плане, углубленное в землю, вытянуто параллельно крепостной стене нижнего яруса укреплений. Сложено из песчаника на известковом растворе. Было перекрыто сводом, который не сохранился.

Джерело: Памятники градостроительства и архитектуры УССР. – К.: Будівельник, 1985 г., т. 2, с. 297.

Складська споруда № 2, яка датується XIV-XV ст., розташована ближче до Головної брами. Була призначена для збирання та зберігання води. Викладена з піщанику на вапняному розчині. Споруда прямокутна в плані (13,1:6,9 м), первісно перекрита коробовим склепінням. Підлога та стіни (за археологічними дослідженнями) були вкриті шаром водостійкого тиньку У стіни вмуровано керамічну трубу. В цистерні можна було зберігати 185м3 води.

Є.В.Тиманович

Джерело: Пам’ятки архітектури і містобудування України. – К.: Техніка, 2000 р., с. 75.

[На плутанину з нумерацією цистерн не звертайте уваги: цистерна № 1 має одне склепіння, № 2 – два. М.І.Жарких, 4.08.2002 р.]