Цистерна № 2

Цистерна № 2

Розмір зображення: 800:515 піксел

Складское сооружение № 2, XIV-XV вв. Находится в южной части крепости возле башни Пасквале Джудиче. На плане 1780 г. значится как бассейн для воды, в других, более ранних документах упоминается как пороховой погреб. Сооружение полуподземное, прямоугольное в плане, вытянуто с востока на запад, по поперечной оси разделено стеной с двумя арками на две равные части, каждая из которых перекрыта коробовым сводом на подпружных арках. По своду покрыто черепицей. Сложено из известняка на известковом растворе. В южной стене две бойницы. В 1961 г. сооружение реставрировано: заложены выбоины в стенах, переложен карниз, восстановлено сводчатое перекрытие, заменена черепица, сделаны отмостки.

Джерело: Памятники градостроительства и архитектуры УССР. – К.: Будівельник, 1985 г., т. 2, с. 297 – 298.

Складська споруда № 1, що датується XIV-XV ст., розташована біля башти Пасквале Джудіче. Споруда мурована з вапняку на вапняному розчині, прямокутна в плані (12,4:10,1 м), двокамерна, первісне триповерхова (збереглися гнізда балок). Підземна частина заглиблена на 5,4 м, висота наземної – 2,3 м. Два коробові склепіння спираються на простінок, розчленований двома високими стрілчастими арками. У причілках з одного боку споруди – бійниці, з другого – вхід. Будівля укрита черепицею по склепіннях. У період панування генуезців споруда, можливо, використовувалась як склад зброї та продовольства.

Джерело: Пам’ятки архітектури і містобудування України. – К.: Техніка, 2000 р., с. 75.

[На плутанину з нумерацією цистерн не звертайте уваги: цистерна № 1 має одне склепіння, № 2 – два. М.І.Жарких, 4.08.2002 р.]