1968 р. По Україні

Г. Н. Логвин

1968 р. По Україні

Покровська церква в Сулимівці. 1622-1629 рр. Джерело: Логвин Г.Н. По Україні. – К.: Мистецтво, 1968 р., с. 67.

Якщо їхати з Києва на Бориспіль і повернути на північ, можна потрапити в село Сулимівку, яке стає відомим у першій чверті XVII ст. Тоді воно належало гетьманові Іванові Сулимі, що був звідти родом і в 1620 – 1629 рр. збудував там муровану Покровську церкву. Від садиби Сулимів зберігся гарний парк з озерами та могилами бронзової доби. Посередині села височить досить велика споруда – тридільна однобанна церква. Її вигляд зіпсували на початку XX ст., прибудувавши до бабинця невелике приміщення з дзвіницею. Храм у плані й в просторовій організації повторює дерев’яну церкву з тією різницею, що у неї не квадратні приміщення, а прямокутні (східне – гранчасте), орієнтовані довшими сторонами перпендикулярно подовжній осі храму. Цим досягаються в композиції мас і в інтер’єрі надзвичайна компактність і цільність як у силуеті, так і в просторі. Друга особливість, що зв’язує її з традиціями архітектури XII ст., це те, що у неї підпружні арки в середньому приміщенні з півдня і півночі влаштовані за рахунок великого його виступу по відношенню до бабинця і апсиди, подібно до конструкції постановки бані в Іллінській церкві в Чернігові. Це дало змогу прямокутне приміщення в підбанному просторі звузити до квадратного і тоді в нього було легко вписати підбанник, який дорівнює ширині бабинця або апсиди. Тут виявився неабиякий мистецький та інженерний талант майстра, походженням, очевидно, з Києва, бо стиль архітектури, характер плоских пілястр, невибагливого карниза, суворість масиву і лаконізм силуету стилістично зближають сулимівську церкву з київською церквою Миколи Притиска на Подолі. У внутрішньому просторі, як і в екстер’єрі, панує баня, що підкоряє собі неглибокий бабинець та вівтар. Завдяки цьому домінує прийом висотного розкриття простору.

Джерело: Логвин Г.Н. По Україні. – К.: Мистецтво, 1968 р., с. 64.