Церква Воскресіння Христового та дзвіниця

Тридільна, триверха, двоповерхова церква з верхнім холодним храмом Воскресіння Христового й нижнім теплим св.Андрія Первозваного змурована й освячена 1702 р. коштом полковника Сумського слобідського полку Г.Кондратьєва. У середині XIX ст. над північним і південним ґанками-притворами надбудовано другі поверхи, а головний вхід перенесено з західного на північний фасад з прибудовою критих сходів Г-подібного плану, що ведуть у верхню церкву. Внаслідок цих перебудов композиція споруди набула характеру хрещатої. У 1906 р. на північ від церкви споруджено муровану дзвіницю типу восьмерик на четверику в архітектурних формах, ідентичних формам церкви. У 1978 р. завершено реставрацію церкви й дзвіниці за проектом архітектора М.Говденко.

Ансамбль розташований у північній частині історичного середмістя в межах колишньої фортеці. Займає острівне положення посеред Петрівського майдану, замикає перспективу вул. Воскресенської. Є однією з провідних архітектурних домінант міста.

Церкву вирішено в стильових формах українського Відродження з контамінацією форм і деталей московської архітектури кінця XVII ст. Прямокутні в плані вівтар, нава і бабинець згруповані вздовж осі схід-захід і завершені банями. Завдяки трьом прямокутним у плані двоповерховим ганкам-притворам загальна структура будівлі має хрещату форму.

Нижня тепла церква перекрита системою циліндричних склепінь з розпалубками. У верхній холодній церкві простір кожного об’єму висотно розкритий до зеніту бані. Перехід від четвериків до восьмериків здійснено за допомогою тромпів. Середня баня вдвічі вища від бічних і має два заломи.

Зовні грані всіх компартиментів підкреслені на рогах півколонками або пілястрами. Вікна облямовані ордерними наличниками з розірваними фронтончиками. До унікальних особливостей екстер’єру належать наріжні пучки півколон з перехватами та і віконні прорізи шестикутних обрисів.

Стіни церкви та дзвіниці муровані з цегли на вапняно-піщаному розчині, потиньковані й побілені. Дахи укриті покрівельною сталлю по дерев’яних кроквах і залізних кружалах. Маківки та хрести ковальської роботи позолочені.

Пам’ятка відзначається стрункими пропорціями й вишуканістю форм і деталей.

В.В.Вечерський