Могила Усика Л. С.

Маргарита Міленкова

Могила Усика Л. С., 1985 (іст.). Центральна алея. Ліворуч від входу.

Усик Леонід Сергійович (11.10.1965, м. Суми – 5.06.1985, там же) – воїн Збройних Сил СРСР. Загинув в Афганістані.

1982 після закінчення середньої школи навчався у СПТУ-2. Працював газоелектрозварником у буд. управлінні-507. 26 жовтня 1984 призваний до лав Радянської Армії. Пройшов підготовку щодо дій у гірській місцевості. З лютого 1985 проходив службу у Афганістані, в/ч. пп. 44585. Брав участь у 3-х операціях по ліквідації військових формувань бойовиків. При виконанні бойового завдання в районі Асадабаду після десантування взвод, у якому служив наш земляк, потрапив у засаду і був оточений.

Кулеметник Л. Усик знищив 3 вогневі точки противника, прикриваючи винесення поранених товаришів. У ході бою був важко поранений і помер від втрати крові. Згідно до указу Президії Верховної Ради СРСР (25.10.1985) нагороджений орденом Червоної Зірки (посмертно).

1986 на могилі встановлено обеліск з чорного граніту /1,71 м/, на фасадній частині якого – портрет загиблого та напис.

[Паспорти військових поховань Сумського обласного військкомату. Облікова картка № 93; Чорні тюльпани : Афганський мартиролог України. – К., 1999. – С. 436.]

Джерело: Звід пам’яток історії та культури України. . – К.: 2017 р., с. 197.