2005 р. Церкви Холмської єпархії

Розмір зображення: 800:618 піксел

Люблин. Греко-католицька церква св. Йосафата, 1759 р. перенесена з Тарношина у 1994 р. Фото Ярослава Мовчана, 1999 р. Джерело: Слободян В. Церкви Холмської єпархії. – Львів: Наукове товариство ім. Шевченка, 2005 р., с. 277.

Люблин / Lublin

Воєводство Люблинське

Церква св. Йосафата Мученика

У 1994 р. з ініціативи греко-католицького священика о. Стефана Батруха в Музей Любинського Села перенесено нечинну греко-католицьку церкву з Тарношина.

Первісно ж ця церква св. Миколи була збудована в містечку Угринів (тепер Дібрівка Сокальського району в Україні) у 1759 р., про що свідчить різьблений напис на надпоріжнику дверей з вівтаря у північну захристію: “P. Б. АΨНΘ юла д КЗ”. 1

У 1903-1904 рр., після виведення нової мурованої церкви в Угринові, перенесена в Тарношин і, після збудування на новому місці, про що свідчить різьблений напис на надпоріжнику західних дверей: “Року 1904 апріл 8”, освячена як церква Різдва Пр. Богородиці. 2

Після збудування її в експозиції Музею, в ній влаштовано єдину на території давньої Холмської єпархії греко-католицьку парохію. В інтер’єрі встановлено іконостас XVIII ст. з неіснуючої вже греко-католицької церкви села Тенетиська.

1. Seniuk В. Zarys dziejów Cerkwi pw. Narodzenia NPM translokowanej z Tarnoszyna do Muzeum Wsi Lubelskiej. // Lubelszczyzna. 2/96. – Lublin, 1996. – S. 152-180.

2. Там само.