2008 р. Тернопіль: безлад на Вічному вогні – початок реставрації

Андрій Шкула

Дата: 17.05.2008

Стічні канави, які розташовані на верхівці пагорба з Вічним вогнем, зняті, а плитка навколо них розбита. Таку картину на культовій споруді тернополяни бачать вже більше тижня. Такий безлад на Вічному вогні спричинили комунальники, причому відкриті стічні отвори, в які можна провалитися дитині, нічим не відгороджені.

Плитку навколо стічних отворів зняли працівники об’єднання парків, аби з часом замінити її новою, а решітки познімали, щоб їх не вкрали на металобрухт, кажуть в організації. Чому навколо місця проведення робіт не встановили ніяких попереджувальних знаків, не пояснюють, також там не знають, коли реставраційні роботи завершаться. Обіцяють лише, що виглядатиме все по завершенні гарно.

“Все потребує ремонту, ось і черга до Вічного вогню дійшла, адже там досить давно нічого не робилося”, – каже начальник об’єднання парків міста Тернополя Ярослав Протасевич. – “Решітки ми були змушені зняти, адже якби ми їх залишили, то, швидше за все, втратили б їх назавжди. Кінцевої дати завершення робіт не знаю навіть я”.

Тим часом тернополяни, які піднімаються на пагорб до Вічного вогню, сприймають побачене негативно. Частина людей переконана, що решітки зняли бомжі на метал, а плитку розбили, аби знімати було простіше. Інші ж здогадуються, що там проводять комунальні роботи.

Спершу був шок від того, що я побачив. Що наші служби безвідповідально поставились до такого місця, яке шанують у різних країнах. Потім страшно за дитину стало, могли б загородити і написати “Ведуться ремонтні роботи”, – каже тернополянин Сергій Приходько. – Але в них, вочевидь, принцип – мало хто ходить, то можна і нічого не робити.

Коли кореспонденти були на пагорбі з Вічним вогнем, то працівників об’єднання парків там не побачили. Наразі стічні канави стоять відкриті, плитка розбита, а тернополяни, серед яких і діти, вільно можуть там ходити.