Пам’ятник С.Бандері

У Тернополі навпроти обласної державної адміністрації при вході у парк ім. Шевченка відкрили пам’ятник провіднику ОУН Степану Бандері з нагоди 100-річчя від дня його народження, яке будуть святкувати 1 січня 2009 року.Участь у відкритті пам’ятника взяли міський голова Тернополя Роман Заставний, голова облдержадміністрації Юрій Чижмар, голова облради Михайло Миколенко, онук Бандери Степан Бандера, голова ВО Свобода Олег Тягнибок, представники політичних партій та громадських організацій.

Загалом в урочистостях з нагоди відкриття взяли участь понад 200 осіб, окремі з них тримали національні прапори, прапори Нашої України, ВО Свобода, Батьківщини, КУН, Єдиного Центру.

Під час виступів оратори підкреслили роль Бандери у визвольній боротьбі українців, а також зазначили, що відкриття такого пам’ятника свідчить про розвиток національної свідомості в Україні.

Пам’ятник освятили представники традиційних церков міста. Завершив урочистості з нагоди відкриття пам’ятника виступ хору Заграва. Щоб під час урочистостей кожен охочий міг підійти до пам’ятника, було перекрито рух на вул. Крушельницької, яку треба переходити, йдучи із центру у парк ім. Шевченка.

Виготовив пам’ятник місцевий скульптор Роман Вільгушинський. Пам’ятник зроблений у вигляді фігури Бандери, який рішуче рветься вперед, а за ним ввись майорить широкий прапор. Оскільки до відкриття пам’ятника його не встигли покрити міддю, скульптуру, яка стоїть на гранітному постаменті, просто пофарбували у коричневі тони. Продовжити роботи над пам’ятником планують навесні 2009 року.

А завтра, 27 грудня, у кінотеатрі Перемога всі охочі зможуть безкоштовно переглянути фільм про життя та діяльності Бандери. Благодійний сеанс розпочнеться об 11:00.

Як повідомлялося, конкурсна комісія із визначення найкращого проекту пам’ятника Степану Бандері у Луцьку не назвала переможців конкурсу. Члени комісії вважають встановлення пам’ятника лідеру ОУН біля відділення РАГСу несерйозним.