Монастир Покрови

Монастир Покрови

Розмір зображення: 800:711 піксел

Ймовірно, що монастир в цьому селі був заснований ще в князівські часи і належав до міста Червеня (тепер Чермно), яке дало назву Червенським містам, а пізніше і Червоній Русі. За легендою, коли опольський князь Владислав захопив Белз і віз белзьку ікону Божої Матері (тепер – Ченстоховська), то зупинився у турковицькому гаю. Коли зранку коні вирушили в дорогу, то там де була ікона появилися сяйво, що відбилося на полотні як ікона, відома пізніше як Турковицька Богородиця. Десь в цей час тут виник чоловічий монастир.

За іншою легендою, коли татари напали на Турковичі і монастир, один з них вдарив ікону шаблею і поплила з рани кров. Татари злякалися і відступили.

Якщо про заснування монастиря точної дати не відомо, лише приблизно XVI ст., то його ліквідація удокументована – зачинений 1749 р. 1 на Білопольському соборі духовенства Холмської єпархії. Відновлений монастир у 1901 р. указом російського імператора Миколи II як жіночий. 2 У 1902 р. було розпочате спорудження головної монастирської церкви, завершене у 1906 р. 3 У цьому ж 1902 р. збудовано невелику дерев’яну церкву Ікони Божої Матері Турковицької. 4

30 травня – 1 червня 1906 р. відбулося урочисте посвячення нової дерев’яної п’ятибанної церкви Положення Ризи Пр. Богородиці єпископом Євлогієм. 5 Іконостас для неї виготовили у радочинських майстернях. В цей час в монастирі було вже шість дерев’яних будинків і один мурований – з церквою св. Валаамських чудотворців Сергія і Герасима. 6 У 1907 р. коваль Вікентій Сікорський викував і встановив ґрати, а Франц Стац збудував три муровані сходи та виготовив двері і вікна для церкви. 7 У 1908 р. ошалю-вав церкву зовні і всередині Альберт Обст з Томашева. 8 30 серпня 1912 р. єпископ Євлогій освятив ще одну новозбудовану церкву в Турковицькому монастирі. 9 Після першої світової війни монастир ліквідовано і передано приміщення на виховавчий заклад. Велику церкву зруйновано у 1928 р. 10 У малій дерев’яній влаштовано костелик (під час свого короткого перебування на Холмщині у 1939 р. радянські війська влаштували в ній склад зерна), 11 а у “теплій” мурованій – склад збіжжя і реманенту. Монастир відновлено під час німецької окупації. 12 Це був великий осередок духовного життя всієї Холмщини, але після другої світової війни він ліквідований, а в приміщеннях влаштована рільнича школа.

1. Петрушевич А. Холмская епархия и святители ее по 1866 год. – Львів, 1867. – С. 241.

2. Холмський православний народній календар на 1943 р. – Холм, 1942. – С. 63.