Церква св. пр. Іллі

Люблінський воєвода рекомендував православну церкву в селі перетворити на костел (лист до Міністерства віросповідань і публічної освіти від 4 грудня 1937 р.).

В 1937 р. село належало до Грубешівського повіту [Купріянович Г., Рошенко М. Холмщина – минувшина і теперішність. – Пам’ятки України, 1995 р., № 3].

Перші згадки про церкву датуються 1531 р. 1 В книзі записів присяг новопосвя-ченими священиками, заведеній єпископом Атанасієм Пакостою, під 1622 р. є сильно знищений запис священика Федора, поповича випродовецького. 2 В актовій книзі Холмського гродського суду в записі 1629 р. в списку церков, за які сплачено особливий податок по 1 zł., встановлений 1628 р., згадуються дві місцеві церкви. 3 Стара дерев’яна церква була знищена між 1651 та 1655 рр. під час бойових дій визвольної війни українського народу. 4 В тих же книгах Холмського гродського суду в записі 1689 р. згадано місцевого священика Олексія Уляницького. 5 У 1840 р. на місці давнішої коштом дідича Тадея Туркула збудовано нову дерев’яну церкву. 6 З 1875 р. – православна. Ремонтована у 1892 р. і після цього новопосвячена. 7 Зачинена після першої світової війни. Просьбу Українського посольського клубу про відкриття церкви на час Великодних свят 1924 р. люблинський воєвода не виконав. 8 Знищена в кінці червня 1938 р. під час акції нищення церков на Холмщині. 9

1. Gil A. Prawosławna eparchia Chełmska do 1596 roku. – Lublin-Chełm, 1999. – S. 165.

2. ЦДІА, фонд 201, опис 46, справа 205, аркуш 190.

4. Площанский В. Прошлое Холмской Руси по архивным документам XV-XVIII ст. и др. источниками – Вильна, 1899. Т. 1. – С. 71.

6. Ликвидированные приходы и церкви Холмской греко-униатской епархии. 1-й Грубешовский округ. // ХВЕВ, 1890. № 8. – С. 131-133.

7. ХВЕВ, 1892. № 5. – С. 85.

8. Про відкриття церков на Великодні Свята. // Діло. -Львів, 1924. 4. 91.