2009 р. Перлина паркового мистецтва в Умані гине

Ірина Цимбал, Сергій Дністрян

Дата: 24.03.2009

Понад триста дерев Національного дендропарку “Софіївка” псує рослина-паразит омела. Сотню дерев довелося вирізати. На вікові – рука не піднімається, кажуть працівники “Софіївки”. Вони разом з науковцями та можновладцями шукають альтернативу “радикальній хірургії”.

Омела нівечить обличчя “Софіївки”. Вічнозелений паразит висмоктує соки дерев. Із трьохсот вражених зрізали понад сотню. Обрізання гілок торік результатів не дало, каже головний садівник парку, тому 2009-го довелося діяти радикальніше. Не наважилися стинати лише дерева, які століттями бережуть легенди і таємниці національної окраси.

Наталя Тумашевська, головний садівник Національного дендропарку “Софіївка”: “Пробуємо застосовувати хімічні методи боротьби, намагаємся зберегти їх. Зрізати дерево 150-200 років – такого гріха ми не можемо взяти на свої руки”.

Рятувати дерева від омели можна було б ефективніше, якби парк мав автопідіймач висотою понад двадцять метрів. Потрібні гроші також і для сплати послуг альпіністів. Проте теперішні втрати є марними, доки омела житиме поруч у місті. Паразит розповсюджують птахи.

Микола Джим, заступник директора Національного дендрологічного парку “Софіївка”: “Якщо ми будемо боротися тільки в себе, ми не поборимо це питання. Пропоную проводити у місті роботи по закріпленим територіям по боротьбі з омелою, зобов’язати організації провести ці роботи”.

Двобій з омелою Умань почала ще п’ять років тому. Уже два роки це – проблема обласного рівня. Потужна атака призупинила поширення паразита. Знати б масштаби проблеми та переконати людей допомагати, кажуть у “Софіївці” – і дендропарк не втрачатиме більше дерев.

Володимир Віблий, перший заступник міського голови Умані: “Якщо на дереві більше 5-8 кущів омели, воно підлягає знесенню, а ті дерева, які потрібно лікувати, то від місця зеленого вихря потрібно не менше 2,5 метрів ствола відрізати гілку, щоб можна спасти дерево. Це питання повинно вирішуватись на рівні міністерств ЖКГ, транспорту, лісового господарства для того, щоб робити це в комплексі”.

Аби побороти паразита, місто виділило дев’яносто тисяч гривень. Чиновники просять людей зрізати хворі дерева і висаджувати нові. А поки науковці випробовують експериментальну вакцину. Результати побачать через кілька років.

ICTV