Церква Вознесіння

Церква Вознесіння

Розмір зображення: 800:593 піксел

Великий Бичків. Церква Вознесіння Господнього, 1940 р. Світлина 1999 р. Джерело: Сирохман М. Церкви України: Закарпаття. – Льв.: 2000 р., с. 724.

Великий Бичків

Церква Вознесіння Господнього. 1935. (УПЦ)

Першою православною спорудою була капличка, а потім спорудили іншу каплицю з дуба у формі хати на місці майбутньої церкви, а місце відпустив Петро Мандзюк.

У 1937 р. на грунику, на вулиці Крушник уже закінчували спорудження дерев’яної церкви заслугою священика о. Дмитра Рущака, голови церковного комітету Кузьмика, скарбника Василя Сидорки, церківника Дмитра Думніцького.

Розповідають, що саму будівлю спорудили від 1932 до 1935 p., а далі тривали, очевидно, доробки та оздоблення церкви і тому освячення могло відбутися пізніше. Головним майстром цієї хрестової в плані споруди з трьома вежами був Павлюк на прізвисько Щерба. Вкривав церкву німець Блаєр з Солотвина. Поряд поставили дзвіницю, якої нині вже немає.

Церкву збудували за народні гроші. Певні кошти заробили завдяки виступам художнього колективу під керівництвом Є. Шереґія та різдвяним колядуванням. Всередині поставили чотирирядний іконостас. Сестри Цубери прикрасили інтер’єр вишивками. Різьблені речі для церкви зробили майстри з Ясіня.

Значний ремонт за активної участі І. Бальоса був у 1958 p., коли дерев’яні стіни вкрили штукатуркою, а дахи – бляхою.

У 1998 р. замінили вікна і двері. Останнє малювання ікон і стін виконав В. Попович.