Паспортна інформація

Музей-садиба М. І. Пирогова

Пам’ятка історії

Вінницька обл., м. Вінниця, вул. Пирогова, 155-а.

Загальний опис:

Будинок М.І. Пирогова побудований в 1866 р. Він складається з 11-ти кімнат, коридору та вестибюлю. Загальна площа будинку – 924 кв.м. Будинок півтораповерховий, цегляний, під залізним дахом. Біля входу в будинок зліва в 1947 р. встановлена мармурова меморіальна дошка. На дошці напис: “В этом доме с 1866 по 1881 гг. жил Николай Иванович Пирогов”. Дошка розміром 0,6×0,4 м.

В 1866 р. на території садиби був збудований півтораповерховий будинок М.І. Пирогова (зараз головний корпус музею). Тут він безкоштовно лікував хворих, займався науковою роботою. Звідси Пирогов тричі виїжджав за кордон. Ці поїздки дали світові військово-медичну трилогію: “Начала загальної воєнно-польової хірургії” – осмислення Севастопольської кампанії; “Звіт про відвідування військово-санітарних установ у Німеччині, Лотарингії і Ельзасі в 1870 р.”; “Військово-лікарська справа і приватна допомога на театрі війни в Болгарії і в тилу діючої армії в 1877-1878 р.”. Тут він написав “Щоденник старого лікаря”.

Реставраційні роботи:

Щорічно проводиться поточний ремонт. Документація знаходиться у музеї.

Облікова інформація:

Взято під охорону згідно Рішення Вінницького облвиконкому депутатів трудящих № 313 від 10 червня 1971 р.

Охоронний № : 12.

Історія міст і сіл УРСР. (Вінницька область).- К., 1971.