2011 р. У музеї виявили давнє підземелля

Тамара Тисячна

Дата: 20.01.2011

У Вінницькому краєзнавчому музеї провалилася підлога. Відкрився вхід до старих льохів. Це сталося наприкінці минулого року в залі археології.

– Ми закінчували там ремонт, залишилося паркет поміняти, – розповідає директор установи Катерина Висоцька, 52 роки. – Його там два шари було. Старий – ще із 1960-х років – увесь прогнив. Коли його зняли, побачили западину, підлога по кругу просіла. Розчистили – а там підземелля.

Будівля – частина пам’ятки національного значення ”Вінницькі мури”. Це єзуїтський комплекс середини XVIII ст. Тривалий час у трьох кімнатах на другому поверсі була в’язниця. Музей тут існує з 1929 року.

– Вочевидь, у цьому залі колись була кухня, з якої спускалися до льоху, – продовжує Катерина Іванівна. – З підземелля винесли багато старих цеглин. Вони різного розміру. Але одна – напівобгоріла – з емблемою англійської фірми RAMSAY. Цеглини були вогнетривкі, з них могла бути збудована піч. Досі ми тільки чули про існування під музеєм льохів.

Музейники розчищали вхід до підвалів уручну. Відра зі сміттям подавали нагору і виносили у двір.

– Висота підземелля близько 3 метрів, – каже директор. – Але там землі ще метра 1,5 треба знімати. Біля деяких стін видніються краї вузьких отворів. Але що це – сказати важко. Збереглася верхня частина колони з цегли. Видно переходи до інших кімнат, але ніші замуровані. Один із виходів веде на вулицю Поліни Осіпенко, а другий – у наш господарський двір.

До підземелля нікого не пускають. Спеціалісти мають визначити, наскільки там безпечно.

– Маємо кілька ідей, як використати його. Хотілося би відтворити побутові приміщення епохи, якою датується будівля. Або розмістити у ній нашу колекцію ”Скіфське золото” – прикраси, знайдені під час археологічних розкопок на Поділлі 30 років тому.

Будівля розташована у частині міста, під якою проходять давні катакомби – підземні комунікації, збудовані монахами-капуцинами. За легендами, вони під Південним Бугом тягнуться до району Старого міста – по той бік річки.

2004 року на подвір’ї одного з будинків центральної вулиці до підземелля провалилася дівчина. Під нею розсунувся ґрунт, вона поламала ноги. У квітні 2005-го під землю пішла зупинка Майдан Незалежності біля міськвиконкому. Наприкінці 1990-х у підземні катакомби провалився перший поверх обласної прокуратури. Працівників перевели до нового приміщення.