1966 р. Історія українського мистецтва

Друга пам’ятка архітектури Володимира-Волинського – Успенський собор, який зберігся до наших днів. Його збудував у 1160 році волинський князь Мстислав Мстиславович (іл. 155). За типом – це шестистовпний хрестовокупольний одноверхий храм, подібний до будівель Києва і Чернігова XII століття, але з істотними відмінностями: стіни й стовпи собору тонші, пропорції плану інші. Конструкція, техніка кладки та архітектурні форми споруди близькі до архітектури Кирилівської церкви в Києві та інших будівель цього типу (іл. 156). Як і в спорудах Придніпров’я, архітектурно-художній образ храму простий і величний. Сувору гладь його стін розчленовано півколонами і стримано оздоблено аркатурним фризом [реконструкція А. В. Прахова та Г. І. Котова].

Успенський собор у Володимирі-Волинському, напевно, будували придніпровські майстри або їхні учні.

Джерело: Історія українського мистецтва. – К.: Наукова думка, 1966 р., т. 1, с. 205 – 206.