Собор Успіння богородиці

Видатна пам’ятка волинської архітектури давньоруського періоду, собор Успіння Богородиці збудований у 1160 р. волинським князем Мстиславом Ізяславовичем. Після Берестейської унії 1596 р. храм став уніатським кафедральним собором. Протягом 17 – 18 ст. він зазнав перебудов, метою яких було надання православному храмові вигляду костелу. В цей період до західного фасаду симетрично прибудовано дві восьмигранні башти-дзвіниці, а між ними – портик, завершений фронтоном; збільшено площу будівлі; частину первісних вікон закладено, інші – розтесано. Після цих перебудов уся споруда ззовні набула барокових шат.

Після третього поділу Польщі (1795 р.) і приєднання Волині до Російської імперії Успенський собор знову став православним храмом. Реставровано його в 1900-1901 рр. за проектом архітектора Г.Котова в гаданих первісних давньоруських архітектурних формах.

Успенський собор – великий шестистовпний, хрещато-баневий, одноверхий, триапсидний, тринавовий храм. За схемою плану, конструкціями та архітектурними формами він наближається до давньоруських храмів Києва та Чернігова, що свідчить про спільність шляхів розвитку монументального церковного будівництва різних регіонів давньої Русі.

О.М.Годованюк

Джерело: Пам’ятки архітектури та містобудування України. – К.: Техніка, 2000 р., с. 89