1968 р. По Україні

Г. Н. Логвин

1968 р. По Україні

Розмір зображення: 692:800 піксел

Михайлівська церква у Воронежі. 1776 р. Джерело: Логвин Г.Н. По Україні. – К.: Мистецтво, 1968 р., с. 129.

При виїзді з Гамаліївки треба повернути праворуч і зробити невеликий гак, щоб побувати в селі Вороніж, яке колись належало сотникові Богдана Хмельницького – Чернишу. Тут в 1776 р., можливо, за проектом Григоровича-Барського, збудовано Михайлівську церкву. Вона нагадує Покровську церкву на Подолі в Києві, має два яруси – теплу церкву внизу і холодну наверху, але завершена не трьома банями, а однією. Соковиті архітектурні деталі – капітелі, колони, наличники і карнизи – нарисовані рукою досвідченого майстра. Ліпні сюжетні оздоби та соковиті орнаменти разом з архітектурою створюють урочистий і по-народному життєрадісний образ споруди.

Джерело: Логвин Г.Н. По Україні. – К.: Мистецтво, 1968 р., с. 121.