Духовна семінарія

Духовна семінарія

Розмір зображення: 800:530 піксел

Поштівка, 1910-і рр. МЕХП, бібліотека, фототека, № 17854. Джерело: Слободян В. Церкви Холмської єпархії. – Львів: Наукове товариство ім. Шевченка, 2005 р., с. 443.

Каплиця св. Леонтія була влаштована в будинку православної духовної семінарії, зведеному коштом російського уряду у 1890 р. 1 Проект її виконав архітектор Лютий. 2 Розташовувалася вона в тильній частині середнього крила будинку, зведеного в плані букви Е. Каплицю вінчала баня на низькому барабані, завершена цибулястою главкою на тонкій шиї. Після першої світової війни церква закрита, а в приміщенні семінарії влаштовано польську гімназію філософічну ім. Стефана Чарнецького. У 1940 р. в цьому приміщенні відкрито Українську гімназію. 3 При ній відновлено гімназійну церкву, що діяла у 1940-1942 рр. Після відібрання німецькою окупаційною владою приміщення гімназії у 1942 р., 4 церква ліквідована. Після другої світової війни в приміщенні розмістилася Загальноосвітній ліцей ім. С. Чарнецького. 5

1. Prożogo K. Chełm. Przewodnik. – Warszawa, 1993. – S. 70.

2. Zabytki architektury i budownictwa w Polsce. Województwo Chełmskie 6. Ośrodek dokumentacji zabytków. – Warszawa, 1999. – S. U.

3. Холмський православний народній календар на 1942 р. – Холм, 1941. – С. 61.

4. Кубійович В. Українці в Генеральній Губернії 1939-1941 рр. – Чікаґо, 1975.