Публічна бібліотека імені Марії Пауліни Орсетті

Публічна бібліотека імені Марії Пауліни Орсетті (Chełmska Biblioteka Publiczna im. Marii Pauliny Orsetti), Partyzantów 40, 22-100 Chełm, Польща, слугує місцем проведення українських урочистостей в Холмі.

У 2016 р. у цій бібліотеці відбулась презентація виставки про Михайла Грушевського «Де сонце вперше повило своїм промінням», створеної з ініціативи українського посольства в Республіці Польща за участі історико-меморіального музею Михайла Грушевського.

У 2019 р. Українське товариство та Підляський науковий інститут вкотре провели потужний та цікавий захід для української і польської громади Люблінщини, Холмщини, Підляшшя, Львівщини і Волині. Українську сім’ю у Холмі зібрали урочистості з нагоди 100 років від дня офіційного заснування Товариства «Рідна Хата» – української організації, яка відіграла фундаментальну роль в національному і культурному житті українського населення на Холмщині та Південному Підляшші у міжвоєнний період. Спочатку, як годиться в українській традиції, громада почала з молитви: у православній кафедральній церкві Св. Івана Богослова у Холмі священики д-р о. Ярослав Щур та о. Вадим Штембурський відслужили панахиду за діячів товариства. Пізніше учасники заходів подалися до Холмської публічної бібліотеки, де відбувся науковий симпозіум під назвою «Товариство „Рідна Хата” на Холмщині та Південному Підляшші: 1919-1930», приурочений 100-річчю заснування товариства. Симпозіум відкрив та гостей привітав головний організатор відзначень д-р Григорій Купріянович – голова Українського товариства і директор Підляського наукового інституту.

Підготував Іван Парнікоза, НІАМ "Київська фортеця"