Шаргород м

Шаргород м

Розмір зображення: 1200:571 піксел

М-ко засноване у 1585 р. канцлером Яном Замойським, назване на честь Флоріана Шарого – родоначальника Замойських. Збудовано замок, кам’яний мур довкола м-ка. Євреї збудували кам’яну синагогу у вигляді замку. Фортеця відновлювалась після 1660 р., у 1715 р. Збереглись житловий замок, брама та фортечні вали, багато довгих льохів та сліди руїн на полях [Приходы и церкви Подольской епархии. – Труды Подольского епархиального историко-статистического комитета, 1901 г., т. 9]. В 1620 р. в містечку було 3 попи та протопіп (отже, 4 церкви ?) [Сулковский И.Я. Судьбы православия в Подолии в период унии. – Труды Подольского церковного историко-археологического общества, 1916 г., т. 12, с. 13; Голубев С.Т. Материалы для истории западнорусской церкви, т. 1, с. 69]

Сотенне містечко Брацлавського полка в 1649 р.

В 1905 р. поруч існувало окреме село Миляровка (3 версты від Шаргорода, 38 верст від Могилева) [Крылов А. П. . – Каменец-Подольский: изд. губ. стат. комитета, 1905 г., с. 465]. Судячи з віддалей, це сучасне село Калинівка, що на захід від Шаргорода.

В 1905 р. поруч існувало окреме передмістя Масловка (0.25 верст від Шаргорода) [Крылов А. П. . – Каменец-Подольский: изд. губ. стат. комитета, 1905 г., с. 478].

В 1905 р. поруч існував окремий хутір Пусорогатна (7 верст від Шаргорода, 48 верст від Могилева) [Крылов А. П. . – Каменец-Подольский: изд. губ. стат. комитета, 1905 г., с. 478].

В 1905 р. довкола Шаргорода існували три хутори: Добровольского (8 верст від Ш., 48 верст від Могилева); Дьяковского (6 верст від Ш., 47 верст від Могилева); Жолынского (6 верст від Ш., 47 верст від Могилева); [Крылов А. П. . – Каменец-Подольский: изд. губ. стат. комитета, 1905 г., с. 479].

В 1905 р. поруч існувала окрема деревня Шаргородская Юридика (0.5 версти від Шаргорода) [Крылов А. П. . – Каменец-Подольский: изд. губ. стат. комитета, 1905 г., с. 480].

Указ Президії ВР УРСР від 29 вересня 1949 р.: населені пункти Шаргородського району — село Юридику Шаргородську та селище міського типу Шаргород вважати за один населений пункт — селище міського типу Шаргород.

Указом Президії Верховної Ради Української РСР від 1 грудня 1986 року селище міського типу Шаргород Вінницької області віднесено до категорії міст районного підпорядкування.

Історичне населене місце; дата заснування/першої згадки 14 ст. [Постанова Кабінету міністрів УРСР “Про затвердження Списку історичних населених місць України” № 878 від 26.07.2001 р.].

v1snyk День цвітіння бузку, ч. 2 (29.09.2018 р.) [фотонарис Шаргорода]