Замок (№ 2)

Замок (№ 2)

Вид замку з башти ратуші.
Фото Галини Данильчук (опубліковано 21.06.2018 р.)

Замок 1594 р. (пл. 1 Травня) [Пам’ятники архітектури УРСР, що перебувають під державною охороною: список. – К.: Держбудвидав, 1956 р., с. 59].

Замок 1594 р. [Постанова Ради міністрів УРСР “Про впорядкування справи обліку та охорони пам’ятників архітектури на території Української РСР” № 970 від 24.08.1963 р.].

Замок Жолкевських 1594 – 1606 рр. (пл.Вічева, 2) [Державний реєстр національного культурного надбання: пам’ятки містобудування і архітектури України (проект). – Пам’ятки України, 1999 р., № 2-3].

Монументальний вигляд мають укріплення замка в Жовкві (будівництво закінчено близько 1605 р.), об’єднані в одне ціле з укріпленнями міста. Його високі мури й могутні башти утворюють прямокутне подвір’я, оточене довкола різними спорудами, зокрема палацом, що прилягає до мурів. На будівництві працював львівський майстер П. Щасливий, завдяки чому в плануванні й деяких деталях споруди відчутні місцеві риси. Проте загальний вигляд укріплень замка залишився ще по-старому стриманим і непривітним. [Історія українського мистецтва. – К.: Наукова думка, 1967 р., т. 2, с. 73]

В 1704 р. маляри Андрій Андрушинський та Василь Петранович виконували роботи в замку [Жолтовський П.М. Художнє життя на Україні в 16 – 18 ст. – К.: 1983 р., с. 113].

В 1753 р. надвірний маляр Радзівілів Ксаверій Геський (з Несвіжа) разом з іншими малярами з Несвіжа перебував у Жовків, де копіював картину “Битва Жолкевського з російськими військами” та та старі портрети із замку [Жолтовський П.М. Художнє життя на Україні в 16 – 18 ст. – К.: 1983 р., с. 123].

В 1688 – 1690 рр. жовківський маляр Казимир перемалював новими фарбами 66 портретів для королівського замку [Жолтовський П.М. Художнє життя на Україні в 16 – 18 ст. – К.: 1983 р., с. 134].

В 1687 р. жовківський маляр Тимофій Стислович малював суфіти у королівській лазні та в замку [Жолтовський П.М. Художнє життя на Україні в 16 – 18 ст. – К.: 1983 р., с. 165, 167].

На Львівщині невідомі кинули «коктейль Молотова» у старовинний замок

Віртуальна подорож Жовківським замком [і більше про замок на цьому офіційному сайті заповідника]