Мар’ян Топольний

Дата: 05.03.2009

У Всесвітній день музею, 18 травня, заплановано урочисте відкриття Великого палацу Золочівського замку. Закритий для туристів об’єкт директор Львівської галереї мистецтв Герой України Борис Возницький презентував журналістам.

Демонструючи оновлений палац, Борис Григорович аж сяє від радості. Ще б, не зважаючи на жодні економічні випробування, байдужість влади, його мрія збулася і перлина “Золотої підкови” готова презентувати свою вишукану красу найвибагливішому туристу.

Особливість палацу – це його інтер’єрність. Якщо в Олеському замку акцент зроблено на художніх полотнах, то у Золочівському – на предметах інтер’єру. Тут можна побачити побут аристократів кількасотлітньої давнини.

Експозиційні зали палацу прикрашені полотнами Рубенса, старовинними меблями, зброєю XVII століття, рідкісними картами, світильниками з кісток іхтіозавра, яким понад 60 мільйонів років. Вражає помпезністю Європейський, або Тронний зал, декорований гербами (XVII ст.) усіх європейських країн. Є зал, де відтворено інтер’єр української хати XIX століття. Самі золочівці приносили музейникам цінні речі побуту: бамбетлі, скрині, гаварецьку та шПамятники истории и культуры Украинской ССР: каталог-справочник. – К.: Наукова думка, 1987 г.олоську кераміку, якою так славилась Золочівщина.

Саме у Великому палаці у жовтні цього року експонуватиметься найбільша в Європі картина італійського майстра Мартіно Альтамонте ”Битва під Парканами”. Наразі картину реставрують у Варшаві. Вартість реставрації становить 250 тисяч євро. Унікальне полотно заввишки 10 м і завширшки 8,5 м було намальоване на замовлення польського короля Яна ІІІ Собеського. Понад тридцять років полотно пролежало скатане у рулон в музейних запасниках.

За словами Бориса Возницького, минулого року Золочівський замок відвідало понад 130 тисяч туристів. Цей показник є рекордний, стільки гостей не прийняв жоден музей України. Цього року відвідувачів буде ще більше, бо до огляду відкриють Великий палац.

А ще кілька років тому споруди замку нагадували руїну. Хтозна, скільки ще б пам’ятка перебувала у такому стані, якби не меценатська допомога, адже за часів незалежності із державного бюджету на реставраційні роботи не виділили жодної копійки. Лише з 2002 року, коли опікуватись замком вирішив народний депутат України Петро Писарчук, тут почались інтенсивні роботи.

За словами Бориса Возницького, меценат не просто давав гроші, а й координував реставраційні роботи: “Тут постійно є його представник. Я не знаю, скільки й кому він платив. На те, що зробив Петро Писарчук, пішли мільйони. Це величезна робота”. За його кошти тут відновлено Китайський та Королівський палаци, прокладено системи тепло- та водопостачання, збудовано равелін.

“Борис Возницький зберіг для України мільярди доларів. Якщо б не він, то хто зна у якому стані були б сьогодні львівські замки, – переконаний Петро Писарчук. – Ми ж зробили маленький крок назустріч. Сподіваюсь, кожен, відвідавши замок, задумається над тим, що потребує сьогодні нашої уваги. Завтра вже може бути запізно”.

За останні сім років Петро Писарчук вклав у відродження Золочівського замку 20 мільйонів гривень. У Великому палаці цього дня було презентовано офіційний сайт народного депутата ( де, зокрема є інформація про масштабні соціальні проекти, здійснені народним депутатом.

Джерело: “Високий замок”