Шпиталь, 1943 р.

Шпиталь, в який привезли пораненого Івана Пастернака, де він помер 25 травня 1943 р.

Pierwszy szpital w Białej Podlaskiej powstał pod koniec XVI wieku staraniem Eufemii z Wiśniowieckich Radziwiłłowej. Był nim budynek dzisiejszego Liceum im. J.I.Kraszewskiego. (rog Warszawska i Kraszewskiego Dzieje szpitala w Białej Podlaskiej od początku były ściśle związane z barokowym zespołem architektonicznym, ufundowanym w roku 1716 przez Karola I Stanisława Radziwiłła. Po 168 latach istnienia zabudowania szpitala zostały przekazane, rozkazem carskim z 31 grudnia 1884 roku Prawosławnemu Komitetowi Powiatowemu. Szpitalowi nadano nazwę św. Marii Magdaleny. W chwili założenia szpital liczył 25 łóżek. Po uzyskaniu niepodległości była fundacja Radziwiłłów została oddana pod zarząd Powiatowego Związku Samorządowego. Szpital ponownie zmienił nazwę, na św. Karola Boromeusza i w 1919 roku uzyskał prawa publiczne. Funkcję pielęgniarek objęły między innymi siostry miłosierdzia.

Od 1927 roku rozpoczęto rozbudowywanie szpitala. W 1938 roku posiadał on już 7 budynków: szpital z kaplicą dla chorych, pawilon klasycystyczny, ufundowany w I połowie XIX wieku, mieszkania personelu, pralnię, kostnicę, stajnię, chlewnię. Przy placówce zdrowia funkcjonowało już laboratorium, a w 1929 roku zafundowano jej pierwszy aparat rentgenowski.

Już przed II wojną światową rozumiano potrzebę dalszej rozbudowy szpitala i unowocześnienia bazy lecznictwa zarówno podstawowego, jak i specjalistycznego. W 1938 roku istniały w szpitalu trzy oddziały, chirurgiczny, wewnętrzny i zakaźny, a liczba łóżek wzrosła do 76. Szpital zatrudniał 3 stałych lekarzy, 6 pielęgniarek i 1 położną, a leczył w ciągu roku 2017 chorych.

Підготував Іван Парнікоза, НІАМ "Київська фортеця"