2009 р. Дуб Залізняка клонують

Наталя Таванець

Дата: 02.04.2009

Одне із найстаріших та найбільших в Україні дерев – дуб Залізняка – хочуть скопіювати на генетичному рівні. Дерево росте в урочищі Холодний Яр за селищем Буда Чигиринського району.

– Якщо чесно, ми не хотіли б це афішувати, доки немає результатів, – каже завідувач філіалу ”Холодний Яр” Національного історико-культурного заповідника ”Чигирин” Богдан Легоняк, 46 років. – Така ідея в нас виникла давно. А тепер спробуємо це зробити. Є відповідна домовленість із Київським інститутом генетики та дендропарком ”Софіївка”.

Останнім часом дуб усихає. Головна причина – його поважний вік. Припускають, дереву понад тисячу років. Поки для подовження життя йому обрізують сухі гілки, підживлюють коріння, обробляють стовбур речовинами проти шкідників.

– Усі хочуть притулитися до дуба, а більшість – ще й відрізати на пам’ять шматок кори. Навантаження на кореневу систему дуже велике, – нарікає Легоняк. – Науковці Київського агроуніверситету рекомендували створити дереву умови, наближені до природних: обгородити, посадити біля нього траву, низькорослі кущі. А туристів ближче ніж на 10 метрів узагалі не підпускати. Так і зробимо. Навіть візьмемо охоронця з палицею.

Обхват дуба – 8,9 м, висота – 24 м. У стовбур шість раз влучала блискавка. За легендами, під деревом відпочивали Богдан Хмельницький, Северин Наливайко, Максим Залізняк, Тарас Шевченко. Подейкують, пісня ”Ой чого ти, дубе, на яр похилився?” – саме про це дерево.

Джерело: “Газета.ua”