2009 р. «Дубові» люди проти дубка

Людмила Нікітенко

Дата: 21.07.2009

Працівники філії «Холодний Яр» Національного історико-культурного заповідника «Чигирин» шоковані діями вандалів, котрі навідалися до тисячолітнього дуба Максима Залізняка, на хутір Буда Чигиринського району, де бездушно вирвали із землі молоденький паросток древнього дуба, що проріс за чотири метри від славетного велетня. «Компанія відпочивала в ресторані, а тоді пішла до дуба і від «нема чого робити» хтось висмикнув паросток, який ми так старанно доглядали», – розповів «Україні молодій» завідувач філії «Холодний Яр» Богдан Легоняк.

Особливо переживають діти, котрі доглядали за паростком тисячолітнього дуба. «Син нашої співробітниці Нонни Дмитриченко, Максим, тільки полив паросток і пішов додому, коли п’яна компанія, незважаючи на огорожу, вирвала його. А він уже був висотою більше десяти сантиметрів. Ми так сподівалися, що зможемо виростити нащадка історичного дуба», – журиться Богдан Васильович. За його словами, туристи продовжують традиційно обдирати на сувеніри й кору тисячолітнього дуба. Але поставити біля нього охорону, про що в філії заповідника давно мріють, немає коштів.

Нагадаємо, дубу Максима Залізняка, котрий є найбільшим в Україні, виповнилося 1100 років. Його висота сягає 24 метри, а обхват стовбура – майже дев’ять метрів. Шість разів цей дуб вражала блискавка, але велетень вижив. За переказами, біля нього побували Богдан Хмельницький, Северин Наливайко, Тарас Шевченко. Про холодноярський дуб навіть пісню склали – «Ой чого ти, дубе, на яр похилився».

Джерело: “Україна молода”