2011 р. У Холодному Яру радилися, як подовжити життя дубові Залізняка

Вікторія Кобиляцька

На хуторі Буда нещодавно збиралися науковці та фахівці зі збереження вікових дерев. Там уже вдруге проходив міжнародний науково-практичний семінар “Технологічні особливості охорони, збереження та лікування багатовікового історичного дерева “Дуб Максима Залізняка””.

Як розповів директор філії “Холодний Яр” Національного історико-культурного заповідника “Чигирин” Богдан Легоняк, захід відбувся завдяки співпраці з Національним університетом біоресурсів і природокористування України та з Федерацією арбористів Польщі.

Польські фахівці вже давно й досить активно допомагають чигиринцям порядкувати біля дуба. Так, керівник Федерації арбористів Польщі Вітослав Григерчик вперше побував біля тисячолітнього дерева у 2002 році. Тоді ж подарував заповіднику дві системи “Кобра” (спеціальні канати для скріплення гілок).

Востаннє приїздив два роки тому на семінар. Каже, що відтоді дерево стало ширшим у місці контрольних замірів аж на 10 сантиметрів (діаметр дуба – 9 метрів). Проте не варто відразу поспішати переконатися в цьому і намагатися обійняти велетня. Адже на ріст дерева позитивно вплинув якраз той факт, що за порадою фахівців доступ відвідувачів до природної пам’ятки обмежили, встановивши огорожу.

За словами Богдана Легоняка, усі роботи зі збереження та оздоровлення дерева заповідник проводить за спонсорські кошти. Держава на ці заходи ось уже багато років не виділяє ні копійки. За порадою польських фахівців на дубові вже встановлено шість систем «Кобра». Мороки з цим було чимало, адже ці системи можна придбати лише в Німеччині, тож меценати надавали кошти, їх передавали полякам, ті їхали до Німеччини і замовляли там усе необхідне, а потім привозили в Холодний Яр.

Далі вже справу брали у свої руки київські арбористи (альпіністи, які працюють із деревами), встановлюючи синтетичні канати та закріплюючи ними гілки. Таким чином, дві системи «Кобра» було встановлено у 2002 році за кошти Федерації арбористів Польщі. Потім купівлю ще двох систем профінансував фронтмен гурту «Тартак» Сашко Положинський у 2007 році.

Нині ж завдяки допомозі директорки Національного культурно-мистецького і музейного комплексу «Мистецький Арсенал» Наталі Заболотної на дубові Залізняка закріпили ще кілька гілок, встановивши дві системи «Кобра». Богдан Легоняк запевняє, що через два роки в Холодному Яру проведуть уже не семінар, а науково-практичну конференцію, яка буде присвячена не лише дубові Залізняка, а доглядові за віковими деревами України.