1968 р. По Україні

Г. Н. Логвин

1968 р. По Україні

Розмір зображення: 800:221 піксел

Окуття рогу з Чорної могили в Чернігові. 10 ст. Джерело: Логвин Г.Н. По Україні. – К.: Мистецтво, 1968 р., с. 84.

Чернігів виник, звичайно, не в 907 р., коли він вперше згадується в літопису, а значно раніше і, подібно до Києва, на його місці перед тим існувало кілька окремих поселень. Згодом вони об’єднались, перетворившись у великий центр племені сіверян. Пам’яткою цієї епохи є величезна Чорна Могила, насипана над прахом верховного вождя і жерця племені. Вона розташована в садибі школи проти Єлецького монастиря. Навіть тепер, ставши на 5 – 7 метрів нижчою, вона вражає своїми розмірами, які дорівнюють будинкові сучасної чотириповерхової школи. Археологічними розкопками виявлено, що це захоронения належить до середини X століття. Тут знайдено дві ритуальні посудини – роги тура з срібними оковками, на яких зображені казкові сюжети про «заговорені стріли»; аналогію їм знаходимо в Чернігівській билині про Івана Годиновича, хороброго київського воїна, що приїхав за донькою чернігівського купця Настею, засватаною за Кощія Безсмертного. Іван силоміць забирає Настю. В дорозі Кощій перемагає Івана і прив’язує його до дуба, та прилітає чорний ворон і людським голосом провіщає, що не володіти Кощієві Настею. Кощій хоче вбити ворона, але стріли повертаються назад і забивають на смерть його самого. Як і в билині, так і в рельєфах втілено елементи світогляду давніх сіверян.

Джерело: Логвин Г.Н. По Україні. – К.: Мистецтво, 1968 р., с. 83 – 84.