[1990 р.] Паспортна інформація

Курган Чорна могила

Пам’ятка археології

X ст.

м. Чернігів, вул. Пролетарська, південно-західна частина міста, біля Єлецького монастиря.

Загальний опис:

Курган має округлу форму із зрізаною вершиною. Окружність кургану 125 м, висота – 6 м. Поверхня кургану задернована. На кургані стоїть обеліск. Він являє собою прямокутну піраміду з чорного граніту. На одній стороні вирізьблено напис старослав’янським шрифтом: «Курган Чорна Могила розкопаний професором Д.Я.Самоквасовим 1872-1873». Всі сторони обеліска прикрашають викарбовані зображення предметів, знайдених в могилі. Обеліск встановлено на гранітному постаменті. Висота – 1, 5 м.

В могилі було знайдено матеріал з князівського і боярського побуту часів Олега і Святослава (X ст.). Обряд поховання – трупоспалення.

Академік Б.О.Рибаков на основі матеріалів розкопок Д.Я.Самоквасова прийшов до висновку, що в кургані було спалено 3 людини: чоловік, юнак і жінка у супроводі предметів, які їм належали.

В кургані виявлено велику кількість зброї. Серед неї – 2 давньоруських мечі 85 і 105 см довжиною. Більший з них, багато прикрашений позолотою, мабуть належав князю. Знайдено 10 списів, 5 ножів, залишки кольчуги, 2 шоломи (один з них орнаментований позолотою), стріли до лука, залишки багатої кінської збруї.

Виявлено жіночі прикраси – скроневі кільця, кістяні гребінці, бронзові проколки, зливки золота та ін. Побутові речі – серпи, горшки, обручі від дерев’яних відер. Жертовний казан, ніж, ідол – культові предмети. 100 бабок і битка належали юнакові.

Особливо цікавими знахідками були 2 роги тура – ритуального призначення. Один з рогів – 54 см в довжину, другий – 67 см. Обидва оздоблені срібним окуттям з викарбованим на пластинках орнаментом. Композиція орнаменту проста і була широко розповсюджена в X-XI ст. на Русі. На меншому розі орнамент рослинний. Більший ріг прикрашений звіриним орнаментом. Його оправа карбована дрібними пуансонами, фон визолочений, а накладні бляшки і фестони по нижньому краю прикрашені черню. На симетричному малюнку зображені два орли, два собаки, чотири крилатих дракони, вовк і півень.

Центральне місце в орнаменті займає композиція з двох людських фігур і орла. Він нагадує сюжет давньоруських билин і казок, героями яких часто є птах, чоловік і дівчина.

Візантійські монети та речі, що знайдені в кургані, дозволяють датувати його X століттям.

Курган Чорна Могила – князівське поховання середини X ст. Найбільший з усіх дружинних курганів Чернігівщини.

Виявлений і досліджений професором історії російського права, гарячим інтузіастом археології, дослідником Чернігівських курганів Д.Я.Самоквасовим.Розкопки Чорної Могили Самоквасов розпочав в жовтні 1872 р. і закінчив у серпні 1873 р. За народною легендою в кургані похований засновник м.Чернігова князь Чорний, від імені якого, буцімто, походить назва міста. Проте наукою доведено, що Чернігів виник задовго до виникнення цього поховання.

Після закінчення розкопок на вершині кургану було встановлено гранітний обеліск. Матеріали розкопок Самоквасов передав в Московський історичний музей, де вони знаходяться й понині.

Взято на охорону згідно постанови Ради Міністрів УРСР № 711 від 21.07.1965 р.

Охоронний № : 349/б (4).