2007 р. Перекували ідола на врата. Унікальний ювелірний шедевр можна побачити у Чернігові

Олексій Галчин

Дата: 02.06.2007

Борисоглібський собор XII століття – один із найдавніших християнських храмів України – зараз входить до комплексу пам’яток національного історико-архітектурного заповідника «Чернігів стародавній». Окрасою експозиції собору, безумовно, є срібні Царські врата храму, виготовлені на початку XVIII століття на замовлення гетьмана Івана Мазепи.

Виконані вони у стилі бароко і є справжнім шедевром українського та європейського мистецтва. Нині, після трирічної перерви на ремонт, унікальну пам’ятку знову можна побачити.

«За легендою, врата було виготовлено зі срібного язичницького ідола, знайденого неподалік собору під час риття котловану під дзвіницю Колегіуму, – розповідає головний хранитель заповідника, кандидат історичних наук Ольга Травкіна. – Наскільки ця легенда відповідає дійсності, вчені сперечаються і досі».

Однак достеменно відомо, що замовив їх для кафедрального Борисоглібського собору Іван Мазепа, про що свідчить його герб на вратах. А виконав німецький майстер із міста Аусбурга Пилип Дрентветт. Про це говорять тавра майстра і міста на цьому шедеврі. Вага врат – 56 кілограмів.

«До речі, допоки ми не зв’язалися з німецькими дослідниками творчості Пилипа Дрентветта, там навіть не знали, що твір цього знаменитого ювеліра є у нашому місті, – продовжує Ольга Травкіна. – Ескіз врат, без сумніву, виконано українським художником, на них зображені перші руські святі князі Борис і Гліб, чотири євангелісти, Благовіщення Господнє і родове древо Ісуса Христа, а це суто українські релігійні сюжети.

Не виключено, що авторами ескізу могли бути знамениті на той час художники-гравери брати Олександр і Леонтій Тарасовичі, які свого часу навчалися в Аусбурзі й могли бути посередниками між Мазепою і Дрентветтом».

Джерело: “Україна молода”

Унікальні царські ворота можна знову побачити в Борисоглібському соборі Чернігова

Знаменита історична пам’ятка, виготовлена на замовлення гетьмана Івана Мазепи, знову прикрасить вівтарну частину Борисоглібського храму. На період реставрації собору вона майже два роки зберігалася у фондах Національного історико-архітектурного заповідника «Чернігів стародавній», повідомляє сайт «Православіє в Україні».

Царські ворота виготовлено на початку XVIII століття в Аугсбурзі за авторськими проектами та ескізами українських майстрів. Тому святиня є типовим зразком українського бароко. Герб гетьмана Мазепи можна побачити в нижній частині пам’ятки. В ажурному переплетенні зображені фігури святих і біблійних царів, а увінчує композицію Ісус Христос.

За переказами, для виготовлення срібних царських воріт використовувалася фігура язичницького бога, знайдена під час будівництва Чернігівського колегіуму. Очевидно, в давнину тут було капище – місце жертвопринесення і поклоніння ідолам.

«Інші експонати повернуть у храм-музей до осені», – повідомляє директор заповідника Юрій Соболь.