Св. Текля

Св. Текля

Кращим зразкам софійських фресок не поступається в майстерності виконання чудовий фрагмент фрескового розпису Спаського собору в Чернігові з зображенням св. Теклі. Розпис виконано в 30 – 40-х роках XI століття, тобто трохи раніше від софійського. Зображення Теклі було в свій час знято зі стіни Спаського собору і перенесено до Чернігівського історичного музею, де воно загинуло під час фашистської навали. Проте існує його точна копія, що зберігається нині у Державному історикоархітектурному заповіднику «Софійський музей» у Києві. Фрагменти розпису збереглися на арках трифоріуму Спаського собору. Можливо, що під шарами тиньку там уціліли й інші частини фрескового розпису, які можуть бути відкриті наступними дослідженнями і реставраційними роботами в цій найдавнішій з пам’яток давньоруської архітектури, що збереглися до наших днів.

У трактуванні образу Теклі є багато від класичної художньої спадщини – поза її спокійна, фронтальна, риси обличчя гармонійні і пропорційні, виліплені м’яко, з певним почуттям світлотіні. У колориті переважають коричнюваті, червоно-вохристі тони, які надають усій гамі теплого відтінку, не властивого колоритові софійських фресок. Це дає підстави думати, що на Русі вже у той час не лише в Києві були свої майстри – мозаїсти і фрескісти, які належали до різних шкіл і напрямів (с. 293).

Св. Текля. Фреска Спаського собору в Чернігові. Перша половина XI ст. Копія Євгенії Евенбах в Софійському соборі в Києві.

Джерело: Історія українського мистецтва. – К.: Наукова думка, 1966 р., т. 1, с. 289.