1966 р. Історія українського мистецтва

Плити чернігівського Спаського собору (їх збереглося шість) подібні до орнаментальних плит Софійського собору в Києві. Вони огороджували південну й північну частини хорів [ці плити в пізніший час було закладено до половини цеглою, і вони й досі залишаються неприступними для детального дослідження]. На них вирізьблено візерунки у вигляді ромба з вписаним колом і з розетками на кутах. Посередині кола зображено хрест, а в кутах його – серцеподібні листки.

Технікою виконання шиферні плити Спаського собору відрізняються від плит київського Софійського собору – місця, вільні від орнаменту, в них не вибиті, завдяки чому різьблення на чернігівських плитах не таке рельєфне, як на київських. Очевидно, тут позначилась місцева особливість різьблення.

Джерело: Історія українського мистецтва. – К.: Наукова думка, 1966 р., т. 1, с. 232.