2009 р. В Антонієвих печерах триває ремонт

Сергій Черняков

Дата: 17.09.2009

Завершені ремонтні на пам’ятці архітектури Колегіумі ХVІІ-ХVІІІ ст. Будівельники ТОВ «Чернігівська реставраційна майстерня» здійснили штукатурні роботи на споруді та пофарбували дах ґаночку. Як відомо, Колегіум перебуває в аварійному стані. Минулого року за бюджетні кошти проведено обстеження стану грунтів навколо пам’ятки та фундаменту, а також виготовлено проектно-кошторисну документацію.

Однак цього року на протиаварійні роботи Колегіуму коштів з держбюджету не виділено. Тож стан пам’ятки національного значення, на жаль, погіршується.

У вівторок, 8 вересня, розпочалися ремонтні роботи в Антонієвих печерах. Передбачено здійснити, зокрема штукарні роботи на вході в печерний комплекс та в підземній церкві Феодосія Тотемського.

Ремонтні роботи на пам’ятках архітектури проводяться за рахунок коштів отриманих від екскурсійного обслуговування. Добре, що цього року шанувальники старовини та мистецтва активно відвідують музейні об’єкти Національного архітектурно-історичного заповідника «Чернігів стародавній». Тож вистачає коштів не лише на оплату комунальних послуг, наукову роботу, а також і на ремонт пам’яток.

До речі, за попередніми прогнозами у 2009 році кількість відвідувачів пам’яток заповідника буде більшою, аніж минулого року (у 2008 р. музейні об’єкти заповідника «Чернігів стародавній» оглянули понад 255 тисяч чоловік).

Нагадаємо, що цього року Антонієвим печерам виповнюється 940 років. З нагоди визначної дати 1-2 жовтня передбачається проведення різноманітних заходів. Зокрема планується організувати урочисті збори за участю керівництва області та міста, науковців, журналістів.

Намічено відкрити три виставки: у приміщенні міськради, Колегіумі та Іллінській церкві. Готується до видання каталог ікон іконостасів Іллінської церкви та Троїцького собору. Безумовно центральною подією стане Міжнародна наукова конференція «Християнські старожитності Київської Русі». Для участі в ній вже надіслали свої дослідження науковці не лише з України, а також з Росії, Молдови та Білорусії.

Джерело: “Високий вал”