2008 р. Архітектурний ансамбль вулиці О. Кобилянської – від розквіту в 1908 до занепаду в 2008

Документ дослівно.

Прес-реліз

Проблеми, пов’язані з реконструкцією вулиці О. Кобилянської розглянуто на круглому столі, який відбувся 24 березня 2008 року в Українському Народному Домі з ініціативи творчих спілок та громадських організацій міста Чернівців. У роботі круглого столу взяли участь керівники департаментів міської ради, обласного управління містобудування та архітектури, депутати місцевих рад, представники підрядника, який здійснює реконструкцію, історики, численні представники засобів масової інформації.

Особливо важливою для заходу була численна присутність представників фахового архітектурного середовища, оскільки саме їхня думка повинна бути вирішлаьною при проведенні будь-яких ремонтно-реставраційних робіт архітектурного ансамблю вулиці О. Кобилянської. Важливою ще й тому, що досі до думки обласного відділення Національної Спілки Архітекторів України міська влада не надто прислухалася.

Присутнім було продемонстровано дві мультимедійні презентації – про те, як виглядала вулиця Кобилянської в часи її найвищого розквіту століття тому, та про те, як вона виглядатиме після проведення сьогоднішньої реконструкції та висадки на ній 74 кленів, які майже повністю закриють від огляду безцінні пам’ятки архітектури, що складають неповторний ансамбль вулиці.

В ході жвавої і зацікавленої дискусії, що відбулася після цього, виявилися обставини, які потребують негайного втручання як депутатського корпусу, так і широких кіл громадськості. Нинішня масштабна реконструкція вулиці відбувається всупереч існуючому законодавству про охорону історичних та культурних пам’яток, без широкого обговорення ідеї проекту і без будь-якою об’єктивної причини та необхідності в такій реконструкції.

Найбезглуздішою складовою цієї реконструкції є ідея посадки дерев вздовж осі цілої вулиці у природній ґрунт, що, крім спотворення ансамблю вулиці, спричинить руйнування підземних комунікацій розгалуженою кореневою системою. Цим свідомо порушуються вимоги проекту, розробленого свого часу львівським інститутом «Проектреставрація» і яким сьогодні міська рада прикриває свою сваволю, оскільки цей проект категорично не передбачає посадки дерев по центру вулиці.

Внаслідок здійснюваної реконструкції вулиця втрачає відкриту перспективу, характерну для центральних вулиць великих європейських міст, позбуваючись самобутньої архітектурної цінності.

Роботи з реконструкції вулиці Кобилянської ведуться без оприлюднення проекту для широкої громадськості та його обговорення, без авторського нагляду, оскільки невідомим залишається навіть ім’я автора цієї реконструкції. Не існує розробленого робочого проекту реконструкції вулиці, в тому числі вуличного освітлення, озеленення тощо.

Проект не був розглянутий (а, отже, й погоджений) на містобудівній раді, його не було погоджено з головним архітектором міста та іншими службами відповідно до чинного законодавства. Не проведена і обов’язкова для всіх забудовників експертиза проекту, відсутній дозвіл на початок робіт.

Підрядником, який за відсутності професійно розробленого проекту проводить реконструкцію ансамблю вулиці О. Кобилянської виступає організація, дуже далека від проблем збереження пам’яток архітектури – Чернівецьке міське комунальне підрядне шляхово-комунальне підприємство. Впродовж багатьох місяців вулицю Кобилянської руйнували без проведення тендерів та укладення будь-якої договірної документації з виконавцями робіт.

Договори, які уклала Чернівецька міська рада з підрядниками на виконання робіт «з реконструкції архітектурно-історичного ансамблю по вул. О. Кобилянської» суперечать існуючому законодавству про охорону пам’яток історії та культури, оскільки в них навіть не згадується про те, що об’єктом цих робіт є пам’ятка архітектури.

За результатами обговорення учасники круглого столу направили звернення до Чернівецької міської ради, в якому, враховуючи негативний досвід подібних реконструкцій в нашому місті, зокрема, і останньої сумнівної реконструкції площі Філармонії, вимагають:

1. Негайно припинити посадку дерев у природний ґрунт по центру вулиці та монтаж будь-яких конструкцій, що порушують архітектурну цілісність ансамблю вулиці О. Кобилянської.

2. Розпочати з дотриманням всіх вимог пам’яткоохоронного законодавства комплексну реставрацію вулиці О. Кобилянської, яка повинна включати брукування вулиці в її історичному вигляді та поновлення тротуарів з кам’яними великоформатними плитами.

3. Припинити будь-який автомобільний рух вулицею О. Кобилянської та ліквідувати незаконні стоянки транспорту в охоронній зоні пам’ятки архітектури.

4. Притягнути до відповідальності посадових осіб, винних в умисному руйнуванні архітектурного ансамблю вулиці О. Кобилянської – пам’ятки історії та культури, яка є особливою історичною та культурною цінністю.

Громадська Рада Українського Народного Дому 58000, м. Чернівці, вул. Ломоносова, 2, тел. (0372)528059