2009 р. У Чернівцях буде вулиця високої культури

Дата: 28.03.2009

Проект положення про надання вулиці О. Кобилянської у Чернівцях статусу вулиці високої культури, зразкового порядку винесла 27 березня на громадське обговорення міська рада. Надання цій вулиці особливого статусу покликано нормативно закріпити історичні традиції, що склалися в Чернівцях у ставленні до її містобудівного і культурного середовища, має сприяти збереженню її історико-культурного ансамблю та перетворенню у центр культурного дозвілля чернівчан та гостей міста.

Вулиця О. Кобилянської у Чернівцях матиме статус пішохідної, заїзд сюди будь-якого виду транспорту, окрім машин аварійних служб та «швидкої допомоги», заборонено. На вулиці також буде заборонено тютюнопаління, а розташовані тут заклади громадського харчування, мають за рахунок власних внутрішніх приміщень для своїх клієнтів визначити місця, дозволені для паління.

Зовнішню рекламу алкогольних та тютюнових виробів на вулиці О. Кобилянської також пропонують заборонити, а суб’єктам господарювання рекомендують утримуватися від використання на цій вулиці агресивної за змістом та формою зовнішньої реклами, яка не відповідає містобудівному середовищу вулиці та її суспільному значенню.

На вулиці не проводитимуться політичні мітинги та зібрання, політична реклама та агітація у будь-якій формі, але вона буде відкритою для проведення культурних і просвітницьких акцій, пропагування досягнень культур, історичних традицій національних громад міста. Тут дозволено проводити виставки-продаж картин, інших мистецьких виробів, організовувати виступи музичних виконавців.

На вулиці О. Кобилянської забороняється вигул собак та інших домашніх тварин, а її мешканцям не дозволяється на балконах фасадів будинків сушити білизну, складувати домашні речі.

Мешканці вулиці залучатимуться до благоустрою та прибирання внутрішніх двориків, до яких має бути забезпечено вільний доступ туристів, усіх відвідувачів вулиці. На території внутрішніх двориків заборонено встановлювати малі архітектурні форми, руйнувати існуючі архітектурні елементи, клумби, паркувати машини, зносити зелені насадження, складувати будівельні та інші великогабаритні відходи, палити листя та сміття.

Роботи з реконструкції, капітального ремонту будівель, зміни благоустрою вулиці проводяться лише після проведення громадських слухань та обговорень, а будь-яке перепланування у будівлях на вулиці, незалежно від власності приміщень та їх цільового призначення, здійснюється лише за погодженням з Департаментом містобудівного комплексу та земельних відносин міської ради. Кожен пошкоджений архітектурний елемент на фасадах та покрівлях будинків під час ремонтних робіт підлягає відновленню.

Забороняється також порушувати концепцію озелення та освітлення вулиці. Вона матиме окремий режим прибирання, перебуватиме під посиленою охороною міліції, тут першочергово ліквідовуватимуть аварійні ситуації в інженерних мережах.

До порушників на вулиці правопорядку, правил санітарного стану та благоустрою, окрім передбачених законодавством адміністративних заходів, пропонують застосовувати заходи морального впливу – оприлюднення інформації з оголошенням прізвищ, демонстрацією фото та відеозаписів у ЗМІ, інформування трудових колективів за місцем праці або навчання порушника, інші засоби громадського впливу.

Після громадського обговорення цього положення його буде винесено для затвердження на сесію міської ради.

Довідка ЗІКу

Вулиця О. Кобилянської розташована в центральному історичному ареалі міста Чернівців. Її унікальний архітектурний ансамбль сформувався у ХІХ столітті і є пам’яткою національного значення. Особливий статус вулиці О. Кобилянської, яка у ХІХ -ХХ столітті стала улюбленим місцем культурного дозвілля чернівчан, осередком діяльності національних громад, історично визначено територіальної громадою міста. Ще на початку ХХ століття вулицею було заборонено транспортний рух, запроваджено особливий режим прибирання та визначено на цій вулиці правила поведінки громадян.

Джерело: «Західна інформаційна корпорація»