Деражня м

Історичні адміністративні поділи

Згадується в документах з 1431 р. Розорене татарами в 1567 р. Місто засноване заново у 1614 р., надано магдебурзьке право [Приходы и церкви Подольской епархии. – Труды Подольского епархиального историко-статистического комитета, 1901 г., т. 9].

Президія Верховної Ради Української РСР постановляє (28.12.1987, № рішення 5101-XI): Віднести селище міського типу Деражня Деражнянського району Хмельницької області до категорії міст районного підпорядкування.

Верховна Рада України постановляє (13.07.2000, № 1912-III): Включити в межі міста Деражня Деражнянського району Хмельницької області 354 гектари земель Деражнянської міської ради, 9,6 гектара земель Нижнянської сільської ради, 1,2 гектара земель Яблунівської сільської ради та затвердити межі міста загальною площею 1619,6 гектара.

Історичне населене місце; дата заснування/першої згадки поч.16 ст. [Постанова Кабінету міністрів УРСР “Про затвердження Списку історичних населених місць України” № 878 від 26.07.2001 р.].

Церква Здвиження – згоріла у 1820-х рр. і не відновлена [Приходы и церкви Подольской епархии. – Труды Подольского епархиального историко-статистического комитета, 1901 г., т. 9, с. 504 – 505].

В 1905 р. поруч існувало окреме село Деражнянська Юридика (1 верста від Деражні, 20 верст від Летичева) [Крылов А. П. . – Каменец-Подольский: изд. губ. стат. комитета, 1905 г., с. 110].

В 1905 р. поруч існувало окреме село Криничне (4 версти від Деражні, 18 верст від Летичева) [Крылов А. П. Населённые места…, с. 112]. Мабуть, східна частина сучасної Деражні.

Список літератури – на сайті «».