Старокостянтинів м

Старокостянтинів м

Перша згадка: в 16 ст. с.Коліщинець належало Івану Лабунському. В 1561 р. кн. К.К.Острозький купив частину села за 5000 кіп литовських грошів, заснував місто, король надав йому магдебурзьке право [Історія міст і сіл УРСР : Хмельницька область. – К. : ГРУРЕ, 1971 р.].

Верховна Рада України постановляє (15.12.1999, № 1293-XIV): Віднести місто Старокостянтинів Старокостянтинівського району Хмельницької області до категорії міст обласного значення.

Історичне населене місце; дата заснування/першої згадки 16 ст. [Постанова Кабінету міністрів УРСР “Про затвердження Списку історичних населених місць України” № 878 від 26.07.2001 р.].

Старокостянтинів. У 1561 р. локаційно-магдебурзький привілей одержав кн. К.К.Острозький. [Заяць А.Є. До історії правової локації волинських міст XVI – першої половини XVIІ ст.: локаційні привілеї у Литовській і Волинській (Руській) метриках. – Архіви України, 2001 р., № 4-5].

Католицька каплиця на цвинтарі була у 1826 р. [Волынские епархиальные ведомости, 1879 г., № 2, с. 71].