Чорний Острів смт

Історичні адміністративні поділи

За переказом, під час нападу татар ніякийсь Свірщ утік з товаришами на острів на Бозі, де вони збудували хати і окопали їх ровом. Потім багато людей померло від чуми; жителі спалили своє село і переселились південніше, а острів прозвали Чорним.

У 14 ст. Чорний Городок належав кн.Любарту. У 1545 р. він дістався Свірщам і названий Чорним Островом. Магдебурзьке право надане у 1556 р. Був замок; у 1657 р. у ньому деякий час оборонявся від поляків кн.Ракочі. Біля с.Вовча Гора були сліди квадратного редута зі стороною 20 саж. (42.6 м). Церква Воскресіння була – дерев’яна. У 1775 р. вона вже не існувала. Церква Знесіння була – перенесена до с.Катеринівка. У 1775 р. вона вже не існувала [Приходы и церкви Подольской епархии. – Труды Подольского епархиального историко-статистического комитета, 1901 г., т. 9, с. 877 – 878].

Згадка про село: Дві грамоти Вітовта – позволения Кузі і Бедриховичу обмінятися селами, 2 вересня 1424 р. [Грушевський М. С. Матеріали до історії суспільно-політичних і економічних відносин Західної України (1905 р.), ].

В 1905 р. поруч існувало окреме село Чорноострівська Юридика [Крылов А. П. . – Каменец-Подольский: изд. губ. стат. комитета, 1905 г., с. 82].

Список літератури – на сайті «».