1998 р. Церкви України: Перемиська єпархія

м. Дрогобич.

Дрогобицька міська рада.

Церква Воздвижения Чесного Хреста. 1613.

Вперше згадується у документах 1496 р. Під час татарського нападу на місто у 1499 р. згоріла. Збудована у 1613 р. (датується згідно напису на бантині нави). Первісно була трйзруб-ною одноверхою. В 1661 р. споруджено на емпорі над бабинцем каплицю св. Івана Хрестителя під наметовим дахом, в результаті чого стала двоверхою.

На надпоріжнику дверей з ґалереї в каплицю зберігся різьблений напис: «Изволенієм отца и поспішєнєм с[и]на и содійством стого духа создася храм сей стого Іоана Рождество Хва Пртчи мца юня дня З року божого АХЗА».

Деякі зміни внесені при ремонті 1715 р. Важена у 1823 р. Стінопис церкви походить з різних часів: у вівтарі зберігся розпис поч. XVII ст. пензля майстра Григорія (?), каплиця на емпорі розмальована у 1672 році коштом Івана Кобриновича (напис на західній стіні церкви: «Рок Бож 1672 змальовався храм сей святий старанєм і накладом славетного пана Іоана Кобрынового»), східна стіна нави – у 1736 р.

Неіснуючий вже іконостас каплиці малював у 1669 р. маляр-попович Стефан Медицький. Окремі ікони «Христа з апостолами» та «Богородицю» у 1694 р. намалював його син – маляр Іван Медицький. Вівтарну ікону «Св. Миколая» у 1746 р. намалював о. Василь, а запрестольну «Христа-виноградаря» – Василь Глібкевич у 1753 р.

Іконостас церкви двох періодів: намісні ікони першої половини XVII ст., верхній з апостолами у 1780 р. намалював священик церкви св. Параскеви у Дрогобичі о. Петро Метельський. В 1961 р. церква закрита. Реставрована у 1970 – 1971 pp. (архіт. І. Могитич, художники А. Ерко, Н. Сліпченко, П. Лінинський) і перетворена в музейний об’єкт.

На північний захід від неї розташована триярусна стовпова дзвіниця оборонного типу, вкрита високим наметом.

Драган М. Українські деревляні церкви. – Львів, 1937.

Логвин Г. По Україні. Стародавні мистецькі пам’ятники. – Київ, 1968.