Хроніка парафії св. Івана Хрестителя в Ельбльонзі

Ініціатором написання цієї праці став в 1993 р. Федір (Феодосій) Романюк. Праця посідає історію основних подій української греко-католицької парафії Різдва св. Івана Хрестителя в Ельблонгу від 1985 р. Подекуди автор сягає ще дальших часів. Ф. Романюк не встиг закінчити свю хроніку, тяжко захворів і 1994 р. помер. Решту підготованої Романюком інформації вписав до хроніки з 1994 р. Андрій Наконечний. Він же вів її до 2012 р. 2012 р. було закладено , яку веде до сьогодняшнього дня Андрій Шмігельський та Михайло Притула. Скорочений виклад подій викладених в хроніці (як паперовій, так і на інтернет-сторінці, автор розмістив у статті . Хроніка описує не тільки наважливіші події в історії парафії, але і загальні події в житті УГКЦ, Польщі та України, в яких брали участь ельблонзькі парафіяни. 2024 р. Михайло Притула підготував коротку версію огляду історії ельблонзької парафії, видану до її 50-ти річчя у вигляді тематичного буклету. Хроніка парафії св. Івана Хрестителя в Ельбльонзі зберігається в настоятеля парафій УКГЦ у Пасленку, Ельблонгу та Годкові отця митрата Андрія Сороки у Пасленку. Її обкладинку оздоблено чудовою вишивкою Олександри Харко.

Джерела:

Prytuła M. Jubileusz 50-lecia. 1974-2024. Parafia Grekokatolicka p.w. Narodzenia św. Jana Chrzciciela w Elblągu, Elbląg: Departament Promocji i turystyki, Urząd Miejski w Elblągu. – 2024 – 16 s.

Підготував І. Парнікоза, НІАМ "Київська фортеця".