Не завагаєшся виконати найнебезпечнішого чину, якщо цього вимагатиме добро справи

УСКТ-ОУП в Ельблонгу: факти, люди, локалізації

Як свідчить аналіз хроніки, яку послідовно веде Ельблонзький відділ УСКТ, а згодом ОУП, ця організація відіграла важливу роль в протидії асиміляції, задоволенні культурно-релігійних потреб українців, депортованих в рамках злочинної акції «Вісла» в північну частину Польщі. В цій розвідці наведемо опрацьовані на сьогодні подробиці з діяльності організації, з особливою увагою до місць, пов’язаних з українськими подіями в Ельблонгу та його околицях.

***

В одну з неділь березня 1958 р. у невеликій залі заводу «Тор» зібралися люди з Ельблонга і околиць щоб вшанувати пам’ять Тараса Шевченка. Було то перше Шевченківське свято не території повіту («Наше слово», 10.05.1971 р. номер 20(770)- с. 4). Завод Тор – це заклад технічної обслуги рільництва (сільського господарства). Він розміщувався між

Як перше місце активності повітового кола УСКТ в Ельблонгу згадується

Варто згадати міський комітет партії, в якому містилося товариство польсько-радянської дружби. Тут відбувалися перші проби Ельблонзького хору, яким керувала викладачка російської мови з фінансового технікуму Ольга Лясківська. Згодом, проби перенесли до зали

У 1959 р. повітове коло УСКТ разом з польськими інвалідами отримало приміщення в Президії міської народової ради (сучасна ратуша?). Проте з-за незадоволення польської організації українці вимушені були його залишити.

Місцями виникнення гуртків УСКТ в Ельблонгу стали громади на Жулявах: Кемпнево, Ягловник, Дружно. В Толкмицьку українці, хоча обіцяли, не всі послали дітей до школи. Хоча була вчителька Анна Чіснок. У Осташево виник аматорський хор.

1962 р. відбувся дводенний семінар щодо меншостей в воєводському домі культури в Гданську (локалізація?).

1962 р. відбувся виступ українського хору з Бартошиць на честь Тараса Шевченка в залі Президії міської народної ради (сучасна ратуша?). В цей же рік в будинку Повітового відділу партії в товаристві польсько-радянської дружби показали український фільм. В цей рік розпочато старання про церкву. Реферат про Т. Шевченка в приміщенні Повітової народної ради виголосив Л. Горак. Танцювальна забава і приміщенні Повітової народної ради, на яку прибули українці з усієї Північної Польщі.

1965 р. урочисті збори в Кшевську присвячені Т. Шевченку. 1965 р. в червні в залі Повітової народної ради пройшли збори присвячені Шевченку. Хор виїхав до с. Дружно, де дав концерт, на який прибуло 200 осіб.

У другій половині червня 1965 р. хор з Ельблонга та Кшевська виступав у м. Дзежгонь, а 27.06.1965 р. у с. Святий гай. В Дзежгоню була світлиця кола УСКТ невелика, де і відбувся концерт.

Естрадна група «Бескиди» з Перемишля виступала в Ельблонгу 1965 р.

Квітень 1966 р. перший декламаторський конкурс для дітей в Ельблонгу. Дітей слухали і почастували в хронологічно-першій домівці товариства над кіно «Космос».

В 1966 р. відбувся поважний ремонт світлиці над «Космосом».

21.05.1966 р. – перша українська танцювальна забава в «Космосі».

05.1966 р. хор з Ельблонга виступив на 10-річчі УСКТ в Гданську.

Лютий 1968 р. – Михалишин Степан з Толькмицька заплатив 100 злотих на УСКТ.

09.07.1966 р. відбулася 2 українська танцювальна забава в «Космосі».

12.11.1966 р. відбулася 3 українська танцювальна забава в «Космосі».

Польські джерела також згадують танці в «Космосі».

11.05.1969 р. в залі Президії міської ради відбувся четвертий конкурс дитячого малюнку та декламації.

08.02 1970 р. вертеп з Ельблонга відвідав українців з сіл Новотки, Кшевськ, Дружно та Кемпнево.

Жовтень 1967 р. в Ельблонзькому колі УСКТ діяв активіст Осип Левунь з с.Дружно.

Активісти Іван Карольчук та вчитель гуртка Євген Наконечний репрезентували с. Новотки. У світлиці в Ельблонгу стартувало навчання рідної мови. Було біля 15 дітей. Вчителі Богдан Фолюсевич та гр. Пікульський. Серед активістів УСКТ згадуються Данута Харко та Тереза Табака з с. Новотки.

В «Нашому Слові» 03.08.1969 р. інформація про гуртки в Ельблонзьких околицях.

11 січня 1969 р. відбувся Маланчин бал у світлиці електростанції, Дістатися сюди можна було трамваєм № 1 до кінця вул. Дзержинського (суч. Броварна). Прибуло понад 500 людей з Гданського, Кошалінського та Ольштинського воєводств.

11 травня 1969 р. відбувся 4-й дитячий конкурс у будівлі Президії міської народної ради.

24.05.1970 р. відбувся 5 дитячий конкурс Повітовому будинку культури в Ельблонгу по вул. Червоної армії.

Після від’їзду з Кшевська Я. Уляка на Україну гурток в Кшевську розпався.

17.01.1970 р. відбулася Маланка в ресторані «Вармянка». Ресторан розташовувався з тилу Присутні були понад 200 осіб. В травні цього ж року була в цьому ж ресторані танцювальна забава.

В березні 1969 р. будинок, в якому розташовувалася домівка разом з кіно «Космос» по вул. 21 паздзерніка призначено під розборку. Насправді як свідчать польські джерела – йшлося про припинення шумних танцювальних забав. Будинок же, в якому розташовувалася перша домівка розібрано вже в 2000 –ні рр.

03.1969 р. УСКТ виділили нову світлицю на Театральній.

5 дитячий конкурс проходив в будинку культури (суч. кіно «Святовид»).

В кінці 1960-х рр. припинили діяльність пункти навчання української мови в Осташеві та Маженцині.

09.04.1970 р. відкрито пункт навчання української мови при Уроки велися від 16 години в кожний вівторок та суботу. Вчителювати погодилася Ольга Лясківська, як волонтер, до її від’їзду до Кракова. Потім учила Анна Чісник.

9-10 липня 1970 р. – концерт Київської оперети «Сорочинський ярмарок» та «Ми з України» На ньому були присутні українці з Ельблонга.

Будинок культури імені Леніна Гданської верфі – 10 травня 1970 р. український концерт організований воєводським УСКТ.

Військові ветерани (Червоної армії) з околиць Ельблонга: Василь Лис – служив в Польському війську в Познані до 1939 р. Потім зголосився до Червоної армії, але був депортований 1947 р. в Ельболонзький повіт. Панько Сподарик з Руди Любуської, пов. Томашів Любельський – з член КПЗУ, депортований до Кшевська, де увійшов до УСКТ.

Іван Пчак с. Жєлвениця пов. Ельблонг. Гнат Бішко – інвалід з Кшевська. Усі ці люди були вивезені незважаючи на те, що служили в Червоній армії.

Візит Р. Андруховича з міського правління УСКТ в Кракові до Ельблонга з презентацію про життя українців в Австралії. Презентація пройшла в світлиці УСКТ на Театральній.

В Новодвірському повіті в 1970 р. не дозволили відкрити пункти навчання української мови, хоча були діти і вчителі.

Андрій Наконечний – багаторічний керівник гуртка УСКТ в Ельблонгу.

На Гданщині найбільш заселений українцями станом на 1971 р. був Ельблонзький повіт. Трохи менше українців жило у Новодвірському, Лемборському і Квідзинському повітах. В більшості це переселенці з Томашівського повіту («Наше слово», 10.05.1971 р. номер 20(770)- с. 4).

16.01.1971 р. Маланка в ресторані «Вармянка», зібралося 200 людей з Ельблонга, Моронга, Пасленка, Нового Двору та ін.

День жінки в домівці 1971 р.

13.03.1971 р. Академія на честь Т. Шевченка в домівці

Активісти УСКТ: Левко Горак, Галина Горак – дочка, Ольга Лясківська викладала українську мову у домівці. Василь Мільчак, дружина Зиновія, дочка Христя, Михайло Вербовий, Ігор Зубрицький, Ірена Харко, Осип Левунь, Володимир Пержило. Василь Леськів – один з найкращих голів УСКТ виїхав до США в 1972 р. Б. Фолюсевич – керівник концертуючої групи (1970 р) вона виступала в Гданську, а також в 1971 р. в Кшевську та Дзежгоню.

В місті в 1970 р. було п’ять випускників Бартошицького ліцею української філології і вчительської студії в Щецині. Проте ніхто з них не погодився викладати українську мову для Ельблонзького гуртка.

В Дзежґоні існував також гурток УСКТ. Станом на 1965 – 1971 рр. він мав свою домівку. Розповсюджував «Наше Слово» та календарі. Головою гуртка був Йосип Мачишин (Наше слово, 18.04.1971 р.). Світлиця знаходилася в якомусь будинку (необхідно встановити в якому), який вимагав ремонту про що клопоталися українці. В 1917/71 рр. тут припинилося навчання української мови, хоча вчителька Дарія Колодинська готова була продовжувати науку. Проте не доходили діти. Громада с. Святий гай належала до кола в Дзежґоні. («Наше слово», 10.05.1971 р. номер 20(770)- с. 4) 04.04.1971 р. виступ тут естрадного колективу в з Ельблонга під керівництвом Б. Фолюсевича прибуло понад 70 людей (Хроніка УСКТ в Ельблонгу. Міське правління).

7 квітня 1971 р. у будинку Григорія Вітика у Кемпнево відбулися збори гуртка. В гуртку було 28 членів (Наше слово, 18.04.1971 р.). Керівником гуртка був Іван Баран.

У 1971 р. до світлиці в Ельблонгу було закуплено 23 портрети письменників, скрипки та костюми для естрадної групи.

Стаття Михайла Павлище в «Нашому Слові» 18.04.1971 р. про перші кроки депортованих на Жулявах. Михайло Павлище – з Кшевська, головував в місцевому гуртку УСКТ.

Активісти УСКТ Люба Жолондик з чоловіком в Пасленку.

Концерт 15-ти річчя УСКТ в Гданську 9 травня 1971 р. у будинку культури Гданської судноверфі. Виступав естрадний колектив з Ельблонга. Леся Лемішко – молода співачка з Катовиць.

30 травня 1971 р. 6 дитячий конкурс в Ельблонгу пройшов в Ельблонзькому будинку культури. Вчителька з с. Кшевськ – Гутовська, яка готувала дітей (вона станом на 2020 р. відвідує церкву в Ельблонгу).

15.03.1971 р. в будинку культури в Ельблонгу відкрито виставку картин, привезених з Кракова: «Україна в картинах», яка тривала до 01.05.

19.06.1971 р. забава в будинку електростанції в Ельблонгу – кошти на інструменти для ансамблю. При цьому було розбито бюст Леніна (провокація?), з приводу чого було слідство МО.

Влітку 1971 р. домівка була відрита проводилися світличні зібрання, гри, оглядання телевізора. Ельблонзкий гурток налічував 53 члени.

Вертеп 1972 р. відвідав села Маркуси, Дружно, Кшевськ, Венгле, Вензіна та Кемпнево.

05.04.1972 р. Шевченківське свято за участі о. Івана Яремина о. Євгена з Варшави у світлиці.

7 травня 1972 р. – урочистий концерт УСКТ в Гданську в Палаці культури гданської судноверфі ім. Леніна (бувший кінотеатр «Панорама») на вул. Ліся Гробля. Павло Кремінський – голова УСКТ в Гданську.

7-й конкурс декламації, рисунку і співу , червень 1972 р. діти з Штутова, Журавця, Маженцина, Новоток, Гданська, Глембоцька. Конкурс пройшов у будинку культури в Ельблонгу суч. площі К. Ягелончика.

5 з’їзд УСКТ – Євген Наконечний з с. Новотки увійшов до правління організації.

У 1973 р. перша спільна кутя у світлиці на Театральній.

20 січня 1973 р. у ресторані «Вармянка» відбулася Маланка.

Станом на 1973 р. 57 членів гуртка. Фігурує Василь Мільчак – колишній вояк УПА, вибраний до ревізійної комісії.

13 травня 1973 р. урочистий концерт-перегляд самодіяльних гуртків УСКТ північних воєводств у

27.05.1973 р. будинок культури в Ельблонгу прийняв 8 дитячий конкурс.

1-2 серпня 1973 р. в літньому театрі в Сопоті – фольклорні конфронтації виступали український хор «Журавлі», «Дума» та ансамбль Лігницького ліцею.

Кошалінський театр дав постановку «Мати-наймичка» І. Тогобочного в

30 червня-1 липня 1973 р. молодіжний музичний гурток з Ельблонга виступав на 5-му фестивалі УСКТ у Варшаві (літній театр у Лазенковському парку).

25.11.1973 р. Микола Калиняк розказував у світлиці на Театральній про участь козаків у війні зі шведами.

06.01.1974 р. кутя і колядки у світлиці.

12.01.1974 р. Маланчин бал у -220 осіб. Це різко конатрстувало з кількостю задіяних в справу організації осіб.

1974 р. Лясківська знову проводить уроки мови по п’ятницям в світлиці.

08.03.1974 р. – свято 8 березня в світлиці.

Оркестр Ельблонзького гуртка виступав в Браневі. Пененжні та ін.

17.03.1974 р. Шевченківська зустріч в світлиці.

29.04.1974 р. Помер Мирослав Ріпецький, який до Хшанова був настоятелем у с. Ліски Грубешівського повіту. Діяч повітового УСКТ в Елку та гуртка в Хшанові. Він був спочатку поховавий в Хшанові, а потім перепохований в Лісках.

Весняний концерт у Гданську 19 травня 1974 р. в залі театру «Вибжеже» брав участь ансамбль з Ельблонга.

9–тий конкурс дитячого малюнка і декламації 05.05.1974 р. – відбувся у будиноку культури Замеху.

24.11.1974 р. Осінній концерт в приміщенні морського будинку культури в Новому порті по вул. Маринарки Польської 111, далі в клубі «Мотлава» була вечірня забава.

Михайло Калиняк д. екон. наук, педагог і юрист, дослідник історії України, довголітній збирач підляського фольклору, активний дія української меншості у Польщі, член варшавського гуртка УСКТ, співробітник «Нашого слова». Помер 13 грудня 1974 р. За власним бажанням похований в Кліщелях.

06.01.1975 р.- кутя в світлиці 18.01.1975 р. Маланка в світлиці дачних товариств на вул. Садовій.

26.01.1975 р. ялинка для дітей в домівці.

27.04.1975 р. в Пасленку концерт огляд гуртів з нагоди 20-річчя УСКТ повітовий будинок культури в Пасленку. Знаходимо імена активістів з Пасленка та Ольштина

Воєводський огляд 11.05.1975 р. в залі філармонії в Гданську Вжещу, алея Звиченства, 15.

18 травня 1975 р. в будинку культури відбувся Х-й дитячий конкурс

Повітовий будинок культури в Пасленку – постановка «Безталанної» Перемиським драматичним гуртком 24.08.1975 р.

26.10.1975 р. ця ж поставновка у Гданську в Морському будинку культури.

13.12.1975 р. промова Володимира Романчука в світлиці «Українці в світі».

У зв’язку з змінами в територіальному устрої Польщі змінено устрій УСКТ. Ліквідовано повітове правління, усі гуртки напряму Центральному правлінню в Варшаві.

06.01.1976 р. кутя, а 17.01.1976 р. Маланка.

З нагоди ХХ річчя УСКТ нагороджено почесними грамотами діячів гуртка Лева Горака, Івана Дацька, Ольгу Лясківську та Анну Заячківську.

9 травня 1976 р. в Морському будинку культури концерт гурту «Ославяни» з нагоди ХХ товариства.

23.05.1976 р. ХІ дитячий конкурс в будинку культури (тоді воєводський осередок культури).

22.12. 1976 р. вечір присвячений Івану Франку в світлиці.

На з’їзді присвяченому ХХ річчю УСКТ Б. Фолюсевич отримав медаль ХХ річчя УСКТ, А. Наконечний грамоту.

09.01.1977 р. кутя в світлиці.

15.01.1977 р. Маланка Ельблонжани почали тягнути те, що раніше тягнув Гданськ. Редактор «Нашого слова» І. Зинич пише що тут мала світлиця та бракує інтелігенції.

Нарада 06.02.1977 р. Станом на 1977 р. Ельблонзький гурток координував діяльність ланок в Пасленщині, Новодворіщині, Ельблонщині а також Стегни та Дзежгоня. Інструктор воєводського правління УСКТ на Ельблонзьке воєводство Василь Мільчак. Левко Горак запропонував створити нові ланки товариства, наприклад в Святому гаї. Медаль ХХ річчя УСКТ дано керівнику гуртка в Кшевську Михайлу Павлище, грамоти Михайлові Семкові з Маркус, Іванові Барану з Кемпнева та Іванові Вербовому з Осташева.

Світлиця товариства УСКТ в Гданьську, вул. Довгий тарг 8/10

8.05.1977 р. концерт хору «Журавлі» в Морському будинку культури, а після цього забава з танцями.

22.05.1977 р. 12 дитячий конкурс діти з Гданська, Ельблонга, Пененжна, Бранева, Кемпнева, Новотки, Кемпнева, Длужина, Журавця та Маженцина.

2-3.07.1977 р. 5 український фестиваль у Кошаліні – літній амфітеатр

1977 р. Василь Мільчак став секретарем гуртка УСКТ в Ельблонгу. У Ельблонзькому воєводстві діяло 26 гуртків. Так як світлиця знаходилася в житловому будинку, тут не можна було робити гучніших заходів. Тому постало питання про іншу світлицю.

06.01.1978 р. кутя за участі о. Івана Яремина в світлиці.

13.01.1978 р. Маланка.

17.02.1978 р. вечір за бандурою в світлиці.

25.02.1978 р. Ельблонзький гурт «Свояки» грали в Ольштині на забаві.

23 квітня 1978 р. військове кіно «Орел» на вул. Червоної армії, Шевченківський концерт з виступами гуртків з Білого бору.

Концерти хору «Журавлі»: Стегна – гмінний осередок культури, 12 травня 1978 р., Лельково – 13 травня 1978 р. в гмінному осередку культури, 14 травня в Браневі – міський будинок культури, Ельблонг -14 травня –

Місце на карті Google:

Євген Путко – мати Наталія Путко може бути похована в Ельблонгу

Когути – поховання Михайла Когута – відійшли 1978 р.

1978 р. кращими на Ольштинщині були Венгожевський, Відмінський, Гіжицький, Лельковський гурток. Станом на 1978 р. в Ольштинщині розходилося 925 примірників «Нашого слова», Сувальщині – 673, Ельблонжчині – 665. Діяли бойківська капела з Бобровника, хор «Думка» з Гурово-Ілавецького, Гіжицько – вокально-інструментальна група «Канни».

17.09. 1978 р. нарада голів гуртків УСКТ в Ольштині.

Бартошицький педагогічний ліцей випустив багато вчителів, але вони не стали до роботи.

15.10.1978 р. 13 дитячий конкурс декламації та співу. Маженцин, Залізна гора, Гданськ, Кемпнево та Ельблонг, Новотки, Семпополь, Журавець, Бартошиці, Гурово-Ілавецьке, Лельково.

Свято культури у Свіднику на Словаччині (1978 р.) ансамбль «Водограй з Любліна.

Міський будинок культури в Гданську-Оруні, вул. Двірцева, 4. – ІІ молодіжний ярмарок тут виступали гурт з Перемишля та ансамбль «Водограй» з Люблина.

6 січня 1969 р. кутя у світлиці з о. Яреминим.

1979 р. Ольштинщина: 1086 передплатників нашого слова, Сувальщина – 823 передплатники, Ельблонщина – 748. На Ельблонщині було 7 пунктів навчання української мови – 133 особи.

Зустріч в Ольштині представників північно-східних воєводств.

25 березня 1979 р. у будинку культури в Гданську-Оруні виступав хор українського ліцею з Лігниці.

29.04.1979 р. Пасленське кіно – виступ хору «Думка» З Гурова-Ілавецького та «Червоної рути».

19.05.1979 р. Танцювальна забава в

14 дитячий фестиваль проходив в залі садових товариств на Садовій 20 травня 1979 р. Українці з с. Кветнік

16-17. 06.1979 р. у Свіднику (Словаччина) відбулося свято української культури, на яке приїхали гості з Польщі. Воно відбувалося там регулярно.

Молодіжний туристичний рейд до Глембоцька

29.09.1979 р. в залі городніх ділянок чергова забава.

24.листопада 1979 р. – ІІІ молодіжний ярмарок у Механічному технікумі в Гданську,

06.01.1980 р. – кутя в світлиці. На фото дружина Л. Горака.

12.01.1980 р.- Маланка (знову в залі городніх товариств).

13.04.1980 р. – до Ельблонга завітав голова УСКТ Микола Королько.

Школярі з Кшевська та Журавця мали вчительку М. Гутовську

15 дитячий конкурс знову був на Садовій в приміщенні світлиці.

24.08.1980 р. – помер Іван Дацько.

21-22.03. – зустріч літераторів українських в Польщі в домівці УСКТ в Гданську.

Михайло Жолудок був в складі Свяоків на перкусії

1981 р. 24 гуртка УСКТ на Ельблощині – 795 членів. Глембоцьк, Журавець, Пьотровець, Пакоші та Лельково мають пункти навчання української мови (492 сторінка).

16 дитячий конкурс на ділянках

Марія Гутовська працювала у школі в Журавцю.

Голова Гданської ланки УСКТ Павло Кремінський. У білому залі Гданської ратуші на Длугому таргу 21.11.1981 р. відбуялося святкування 25 річниці УСКТ на Гданщині на цей час навчання українській мові перервалося.

В приміщенні механічно-електричного технікуму в Гданську на Яна Авугстинського – концерт з нагоди 1500 річчя Києва.

23.11.1982 р. помер Лев Горак.

6 лютогго 1983 р. театр Вибжеже Гданьк «Журавлі».

7 молодіжний ярмарок вул. Яна з Кьольна у Гданську – спортивний зал Гдаснького суднобудівного заводу.

Вулиця Коженна – Староміська ратуша 33/35 17.12.1983 р. – конференція Україна на переломі 16 та 17 ст.

Шевченківський концерт в міському будинку культури у Бранево (вул. Пшемислава).

16.09.1989 р. відбулася хіратонія першого греко-католицького єпископа для Польщі Івана Мартинюка в Честонхові на Ясній горі.

22.11.1989 р. спільне богослужіння Юліана Гбура єпископа Ельблонзького та О. Яремина (вікарія) в костелі св. Миколаї в Ельблонгу.

24-25.02.1990 р. на з’їзді УСКТ в Варшаві розформовано УСКТ і створено ОУП.

21.08.1991 р. нова домівка на Грюнвальдській.

18.12.2010 р. помер Роман Жолундек – завдяки ньому в 1980-х народилася нова хвиля молоді.

2011 р. карнавальний бал при вул. Дубовій в Ельблонгу.

11.03.2011 р. Помер Павло Кремінський – українська кватера Гданського цвинтаря відспівували в православній церкві в Гданську.

Василь Вербовий співзасновник гурту «Свояки» (починався як ансамбль Б. Фолюсевича та Пержило) упокоївся в Торонто 28 березня 2011 р.

2012 р. Маланчин бал у залі Офіцерського казино по вул. Мерославського, 5.

Джерела: