Греко-католицька церква Покрова Богородиці

Греко-католицька церква Покрова Богородиці. Фото Івана Парнікози, 2018 р.

В Ґодкові не було ані римського костелу, ані греко-католицької церкви. Найближча церква була в Пасленку. Пробощ о. митрат Андрій Сорока шукав можливості збудування церкви в Ґодкові, де була досить міцна українська громада. Проф. Рома Целантковська з Гданської політехніки запропонувала отцю Андрію перевезти до Ґодкова рештки лемківської церкви з Купної та відновити на їх основі храм. Збудована в 1729 р., і залишена по депортації вірних а згодом перетворена на склад церква Покрова Богородиці з Купної (Kupnej) неподалік Перемишля розвалилася. Її залишки детально промарковані до Ґодкова в 2011 р. перевезли парафіяни.

Завдяки жертовності і праці локальної спільноти храм був відбудований. Першу літургію відправив в ній 14 жовтня 2013 р. Вроцлавсько-Гданський ординарій Володимир Ющак. Освячення церкви 10 жовтня 2015 р. за асисту греко-католицьких та латинських священиків виконав єпископ греко-католицької перемишльсько-варшавської дієцезії Євген Попович. В олтарі святині були запечатані реліквії благословенного о. Петра Вергуна (беатифікованого у Львові 27 червня 2001 р. папою Іоанном Павлом ІІ). Церква в Ґодкові вміщує біля 150 осіб. Цього достатньо. Раніше мешканці Годкова, Осека та Скаршев доїжджали на молитви до церкви в Пасленку. Тепер о. Андрій Сорока служить для них літургію на місці.

Джерела:

Історія греко-католицької парафії Різдва Пресвятої Богородиці у Пасленку 1959-2019 рр. Ред. О. Андрій Сорока, о. Ігор Губач, Оксана Кравчишин-Семків, Ольга Кушка, Іванна Гнатюк-Казановська. Пасленк, 2019 – 66 с.

Підготував Іван Парнікоза, НІАМ "Київська фортеця"