Церква Різдва богородиці / св. Трійці

Розмір зображення: 762:800 піксел

Люблінський воєвода рекомендував православну церкву в селі зруйнувати (лист до Міністерства віросповідань і публічної освіти від 4 грудня 1937 р.).

В 1937 р. село належало до Грубешівського повіту [Купріянович Г., Рошенко М. Холмщина – минувшина і теперішність. – Пам’ятки України, 1995 р., № 3].

Село розташовувалося на місці давнього міста Волиня, центра Волинської землі, від якого ця земля отримала назву. В акті візитації 1721 р. існуюча дерев’яна церква названа церквою Різдва Пр. Богородиці. 1 У 1725 р. коштом Андрія Цєховського була збудована дерев’яна церква св. Трійці і заснований при ній Василиянський монастир. 2 Ймовірно, що цей монастир був ліквідований у 1744 р. У 1746 р. церкву для села збудував своїм коштом дідич Єфраїм Каропатницький. 3 Нова дерев’яна будівля була зведена у 1803 р. коштом дідича Християна Іродецького. 4 В “Специфікації 1803 р. всіх реальностей і прав до церкви Городка Надбужного під титулом св. Трійці” сказано: “Церква під титулом св. Трійці з дерева різаного під дахом ґонтовим стара, дезоляції з ґрунту цілком підпала, вартості 150 риньських. Замість тої реставрації нова з ґрунту почалася дня 27 мая 1803 р., якої ціна не кладеться через нескінчення. ”. 5 З 1875 р. – православна. 21 листопада 1887 р. освячена після ремонту. 6 Зачинена після першої світової війни церква зруйнована 1 липня 1938 р. під час нищення польською владою церков на Холмщині/

Це була дерев’яна тризрубна одноверха. 8 Складалася з великої, квадратової в плані нави, меншого квадратового в плані вівтаря з невеликою прямокутною ризничкою з півночі і ще меншого прямокутного бабинця. Вищий зруб нави вкривав пірамідальний чотирибічний намет, увінчаний сліпим ліхтарем з цибулястою маківкою російського типу, встановленою при ремонті кін. XIX ст. Вівтар і бабинець вкривали трисхилі дахи з меншими ліхтарями. Стіни церкви були шальовані вертикально дошками і лиштвами, прорізані прямокутними віконними прорізами. Входи були влаштовані в західній і північній стінах бабинця.

1. Kołbuk W. Kościoły wschodnie w Rzeczypospolitej około 1772 roku. – Lublin, 1998.

2. ЦДІА, фонд 201, опис 4в, справа 133, аркуш 4.

158

3. ЦДІА, фонд 693, опис 1, справа 435, аркуш 8.

4. Холмський народній календар на 1924 р. Склав М. Вавриневич. – Володимир Волинський, 1924. – С. 61-71. ; Słownik geograficzny królestwa Polskiego i innych krajów słowiańskich. – Warszawa, 1881. T. 2. – S. 817.

5. ЦДІА, фонд 201, опис 4в, справа 133, аркуш 12.

6. ХВЕВ, 1888. № 4. – С. 64.

7. ЛНБ, Відділ рукописів, фонд 9, справа 4400, аркуш 50.

8. Маслов Л. Деревяні церкви Холмщини та Підляшшя. Краків 1941; Річинський А. Старий город Волинь. // Наша батьківщина, 1938. 4. 2. – С. 46.