2008 р. В Івано-Франківську розпочали будівництво музейного комплексу Степана Бандери

Дата: 23.06.2008

До 100-річчя від Дня народження Степана Бандери Івано-Франківська міська рада ще в березні вирішила виділити 8,5 млн грн на спорудження музейного комплексу. Але через суперечки про місце спорудження пам’ятника та музею роботи почалися лише тепер. На думку архітекторів та більшості представників політичних і громадських організацій, музейний комплекс повинен розташуватися на перетині вулиць Степана Бандери і Євгена Коновальця. Ця дорога веде до Івано-Франківського аеропорту та об’єднує транспортні потоки, що прямують до центру міста.

Міський голова Віктор Анушкевичус вважає, що це місце для пам’ятника Степану Бандері є найбільш прийнятним, бо вже невдовзі воно стане центром Івано-Франківська. Водночас, за його словами, “тут немає інших пам’яток архітектури, тому комплекс не буде губитися чи сперечатися за своєю значимістю”.

Зі слів начальника управління капітального будівництва МВК Володимира Ковальчука, наразі вже залито майже 60 кубометрів бетону. Роботи ведуться до пізнього вечора і у вихідні. Володимир Ковальчук переконаний, якщо політики не будуть ставити палки в колеса, роботи будуть завершені до листопада. Комплекс передбачає створення музею під землею загальною площею 560 кв м. Для цього будівельники вибрали 1,5 тис. кубометрів землі за майже два дні.

Як повідомив власкор ZAXID.NET, проектно-кошторисну документацію комплексу виготовляло “Ательє архітектури” під керівництвом Ярослава Дорошенка, котрий виграв конкурс проектів. Над самим пам’ятником провіднику ОУН працює львівський скульптор Микола Посікіра. Іванофранківці знають його як автора пам’ятника Івану Франкові, що розташований на вул. Незалежності.