2009 р. Івано-Франківськ вже ніколи не ввійде до спадщини ЮНЕСКО?

Дата: 20.06.2009

Міжнародна організація із захисту та підтримки культурної спадщини не прийме місто Івано-Франківськ у свої ряди через архітектурні погрішності. Відмова представників ЮНЕСКО ґрунтується на загальних принципах, яких не один рік дотримується міжнародна організація. Така ситуація склалась у зв’язку з недотримання елементарних норм та правил будівництва в історичній частині міста. Про це повідомляє ТРК “Вежа”.

Державна служба охорони культурної спадщини Івано-Франківського головного управління туризму і культури ОДА, на думку місцевих краєзнавців, належно не виконує свої функції. “Маємо низку яскравих прикладів у старій частині міста. Торговий центр “Легенда”, ніхто не сперечається, що це сучасно досконала будівля. Проте будинок не вписується в архітектуру міста”, – зауважив краєзнавець Іван Бондарєв.

Іван Бондарєв переконаний – центр Івано-Франківська має бути заповітною зоною. “Як не прикро, але Івано-Франківськ вже ніколи не ввійде до спадщини ЮНЕСКО, тому що є будинки Бойка, “пластикова легенда” та інші новобудови”.

“Будівельний бум змусив архітекторів працювати по-новому. Звісно, всі ринули заробити копійку, чимало фахівців просто закривали очі на професійні ляпи. “За останні роки зроблено все, щоб зруйнувати галузь. Таким чином нищилась самобутність, – розповідає архітектор Ігор Панчишин. – Як тільки наші чиновники стали їздити до Європи, то побачили, що там не торгові центри є капіталом для міста, а архітектурні пам’ятки. Повинна бути послідовність у дотримані стратегічних напрямків щодо збереження архітектурних пам’яток”.

При забудові старого міста фахових археологічних досліджень практично ніхто не проводив. Бо інакше як пояснити зруйнований архітектурний ансамбль. Замовлення на проведення досліджень подає обласне управління охорони культурної спадщини. З часу створення державна структура тільки потурала бажанням забудовників. Місто позбавили права голосу, і як наслідок – спотворена історична частина. Громадськість мляво піднімає існуючу проблему в Івано-Франківську. Розмови про те, що містові потрібен контролюючий орган у сфері захисту архітектурної спадщини, тривають не один рік. Цього річ на початку квітня сесія міської ради все ж прийняла відповідне рішення про створення відділу. Проте з передачею повноважень міському органу Державна служба охорони культурної спадщини Івано-Франківського головного управління туризму і культури ОДА зволікає. За словами архітекторів, археологів, краєзнавців, передусім треба оновити список міських пам’яток архітектури. За останні 30 років до списку не додали жодної нової пам’ятки, не проведено ґрунтовного аналізу стану історичної спадщини у місті.