2007 р. Ягільницький замок продають за 950 тисяч доларів

Василь Лопата

Дата: 07.06.2007

На початку 2000-х Ягільницький замок у селищі Нагірянка Чортківського району Тернопільщини приватизував російський бізнесмен Олександр Потьомкін. Там працювала тютюнова фабрика. Зараз у приміщеннях лишилися тільки склади (фото: Василь ЛОПАТА].

У центрі селища Нагірянка Чортківського району Тернопільської області стоїть Ягільницький замок. Спорудив його 1630 року польський аристократ Станіслав Лянцкоронський. Окрім поляків, замком володіли українські козаки та турки.

У XIX столітті він перейшов під владу австрійців. Там обладнали тютюнову фабрику. В’їзну браму та два оборонні бастіони знесли, а рів засипали.

За Союзу тютюнова фабрика продовжила працювати. На старих фундаментах і мурах добудували нові цехи.

На початку 2000-х замок приватизував російський підприємець Олександр Потьомкін. Тепер він вирішив продати споруду. Просить за неї $950 тис. Реалізацією займається тернопільська агенція ”Яворина”. Сам бізнесмен живе у РФ.

До агенції вже зверталися четверо зацікавлених клієнтів – двоє киян, львів’янин та лучанин.

– Хтось хоче під бізнес, хтось облаштувати маєток. Інші – перетворити на туристичний об’єкт. Але остаточної відповіді, що купують, поки що не маємо, – кажуть в агенції.

Там додають, що найкраще, звісно, розвивати туристичний бізнес. Замок розташований неподалік траси на маршруті Кам’янець-Подільський-Хотин-Червоноград.

Підтримують такий варіант і селяни. Жителів у Нагірянці – 4 тис. Раніше більшість працювали саме на тютюновій фабриці.

– У березні 2005-го всіх звільняли, – згадує Оксана Іліщук, 43 роки. – Казали, що виробництво стало нерентабельним. Відтоді обладнання повивозили. Зараз лише кілька людей наглядають. Швидше б уже купили, то може, яка робота в селі буде.

Загалом будівлі та споруди Ягільницького замку займають 14 216 кв. м. Займають ділянку у 4,4 га. Одна частина – приблизно 400 кв. м – не продається. Вона належить російсько-українському підприємству ”Глобал-косметік”. Однак в агенції кажуть, що якщо покупець захоче весь замок, почнуть вести переговори. У скільки компанія може оцінити свою частину, там не знають.

В обласному управлінні туризму стверджують, що продаж замку в гірший бік нічого не змінить. Ніяких екскурсій там зараз не проводять. Лише показують об’єкт туристам з дороги.

– У Європі такі замки продають за один євро, тільки щоб власник його зберіг, – каже заступник начальника управління туризму Ростислав Яцків, 33 роки. – Якщо в нас хтось візьме і зробить хоча б готель, будемо вдячні. Якщо облаштують виробництво – теж спасибі, бо місцевим жителям буде куди йти працювати.

Джерело: “Газета по-українськи”