2007 р. Продаж Ягільницького замку, що на Тернопільщині, може скасувати прокуратура

Андрій Янович

Дата: 13.06.2007

Пам’ятка архітектури може змінити власника тільки за погодженням з управлінням містобудування та архітектури, в яке ще досі ніхто не звертався…

Попередження про можливість незаконного продажу Ягільницького замку надіслало у прокуратуру обласне управління містобудування та архітектури.

Продаж пам’ятки архітектури необхідно узгоджувати з управлінням. Однак його працівників про наміри продати замок ніхто не попереджав. Якщо ж зміна власника відбудеться без погодження, факт продажу прокуратура може скасувати, стверджує заступник начальника управління містобудування та архітектури Віктор Якимук.

Погодження береться для того, щоб управління знало, кому продають замок. Тоді з новим власником укладуть охоронний договір, в якому вкажуть умови користування пам’яткою архітектури.

– Власник може робити і внутрішнє, і зовнішнє перепланування такого приміщення, – каже Віктор Якимук. – Але це потрібно робити так, щоб не спотворювати його автентичний вигляд. Кожна можлива зміна розглядається управлінням індивідуально.

Щоправда, теперішній власник замку охоронного договору не має, зазначають в управлінні містобудування і архітектури. Чиновники до того ж не можуть сказати, хто ж саме є власником замку. Проте оскільки він зовнішнього вигляду споруди не міняв, то і претензій до нього управління не висуває.

Власником приміщення замку є громадянин Російської Федерації Олександр Потьомкін, повідомили “20 хвилин” у Нагірянській сільській раді. Зараз він перебуває в Москві.

В агенції “Яворина”, яка займається продажем замку, кажуть, що повідомлені про вимогу управління містобудування і архітектури погодити з ними продаж пам’ятки архітектури. Однак поки спеціалісти агенції не звертаються до чиновників, адже ще немає конкретного покупця.

– Поки що ми проводимо рекламу замку, а на це погодження не потрібно, – каже заступник директора “Яворини” Анатолій Венгринович. – Перед продажем обов’язково візьмемо погодження в управлінні містобудування і архітектури.

Нагадаємо, за будівлю Ягільницького замку, де останнім часом була тютюнову фабрика, просять 950 тисяч доларів.

Джерело: RIA