2007 р. Кому фортецю? Налітай!

Світлана Мичко

На Тернопільщині вперше продається старовинний замок – пам’ятка XVII століття.

Близько року тому, перебуваючи на Тернопільщині (тут, до речі, розміщено третину усіх замків України), Президент Віктор Ющенко вперше офіційно визнав доцільність передачі старовинних споруд у приватну власність із метою їх збереження. І ось – перша така спроба у Тернопільській області, правда, навряд чи їй можна радiти.

Ягільницький замок, розташований поблизу одноіменного села в Чортківському районі, виставлено на продаж однією з потужних місцевих агенцій нерухомості за ціною майже мільйон доларів. Таку ціну начебто встановив власник, ім’я якого розголошувати не хочуть.

І якихось вимог (наприклад, обов’язкового використання об’єкта для туристично-рекреаційних цілей) до потенційного покупця нема, тобто той, хто купить споруду, зможе робити з нею все, що заманеться.

Треба зауважити, що впродовж багатьох років Ягільницький замок використовувався теж «не за призначенням». Ще австрійська влада у XIX сторіччі зробила деяку перебудову споруди і облаштувала там тютюнову фабрику, яку за радянської влади замінив тютюново-ферментаційний завод.

За часів незалежності він став приватним, відтак почав потроху занепадати, і вже майже два роки , як стоїть пусткою. Втім стоїть поряд із трасою міжнародного значення, у дуже мальовничому місці і займає величезну площу, тож можна не сумніватися, що покупці на нього швидко знайдуться. Якщо, звичайно, у ці торги не втрутиться обласна прокуратура.

Як повідомив кореспонденту «УМ» начальник Управління містобудування та архітектури тернопільської облдержадміністрації Олег Заліщук, ніхто не мав права виставляти Ягільницький замок на продаж без погодження з цим управлінням, тим часом ніхто навіть не звертався до його спеціалістів, і про те, що споруда продається, вони дізналися з інформації в інтернеті.

Джерело: “Україна молода”