2008 р. Успенську церкву в Яворові спочатку обікрали, а згодом підпалили, – версія

Дата: 09.01.2008

«Я не виключаю підпалу вночі проти 3 січня церкви Успення Пресвятої Богородиці в Яворові, бо на місце події прибув одразу й на власні очі бачив низку фактів, які свідчили про те, що в храм перед підпалом хтось таки проникав», – заявив сьогодні, 9 січня, власкору ЗІКу міський голова Яворова Віталій Домашовець.

З його слів, складається враження, що церкву підпалили, замітаючи сліди пограбування. До прикладу, сейф стояв напіввідчиненим, з вікна була зірвана решітка.

За словами начальника Яворівського РВ ГУ МНСУ в Львівській області Руслана Іванчишина наразі остаточних висновків експертизи (у Яворів тієї вночі оперативно виїхали лабораторія та штаб пожежегасіння зі Львова) немає. Що стосується міського голови Яворова Домашовця, то він на місці події був одним із перших, оперативно забезпечив пожежні автомашини 250 літрами пального.

У коментарі власкору ЗІКу начальник Яворівського РВ ГУ МВСУ в Львівській області Руслан Домніцак наголосив, що правоохоронні органи версії підпалу Успенської церкви в Яворові не виключають, а поряд з іншими її опрацьовують.

* * * * *

Львівська влада хоче відбудувати унікальну Успенську церкву УГКЦ в Яворові, яка згоріла

Цими днями у Львівській ОДА за участі першого заступника голови області Валерія П’ятака має відбутися засідання з приводу відбудови згорілої уночі на 3 січня унікальної історичної та архітектурної пам’ятки державного значення, зведеної 1670 року, – греко-католицької церкви Успення Пресвятої Богородиці.

Про це повідомив сьогодні, 9 січня, власкору ЗІКу керівник головного управління архітектури, містобудування та просторового розвитку Львівської ОДА Степан Лукашик. З його слів, знищення древньої дерев’яної церкви, яку люди називали Гірною, – це неоціненна втрата.

«Львівська ОДА має намір заручитися підтримкою фахівців наукових проектно-реставраційних інститутів, аби вже наступне Різдво релігійна громада яворівської церкви Успення Пресвятої Богородиці молилася не в актовій залі лікарні, а у відбудованому на зразок згорілого новому храмі.

Джерело: «Західна інформаційна корпорація»